Kekkonen, ykkönen

Urho Kaleva Kekkonen on maamme historian vaikuttavin presidentti. Vaikka hänen syntymästään on tänään kulunut 109 vuotta ja kuolemastakin tuli 31.8. kuluneeksi jo 23 vuotta, hänen persoonansa herättää yhä voimakkaita tuntoja ja keskusteluja puolesta ja vastaan.

Ristiriitaisia tuntoja ja suoranaista vihaakin UKK sai kokea jo 1930-luvulla, sillä hän joutui silloin taistelemaan voimakasta ja radikaalia oikeistoa vastaan.

Hänen poliittinen uransa alkoi tuona kansanvallan kehittymisen alkuaikana 1930-luvulla, jonka puolesta hän myös taisteli vaikka saikin toiminnastaan merkittäviä vihamiehiä. Kuitenkin hän omasi jo ennen Talvisotaa valtiomiesviisautta, kuten hänen puheestaan vuonna 1938 ilmenee:

"Käänne sisäisissä oloissamme merkitsee sitä, että maamme työväenluokkaa edustavalle ryhmälle on osoitettu luottamusta ja se on saatettu osalliseksi edesvastuusta. Tämä on oikea tie, milloin tahdotaan kansan enemmistön myötämielisyys ja alttius ottaa tukemaan valtiovaltaa ja sen pyrkimyksiä. Nykyaika on siinä määrin kohottanut kansalaisten sivistystasoa sekä myöskin taloudellista ja yhteiskunnallista valistuneisuutta, että suuria väestöpiirejä ei voida pitää valtiollisesta toiminnasta eristettynä."

Voi vain kuvitella, miten hänen puheensa tuolloin vaikutti kansalaisiin! Niissä oloissa se oli varmaan yllättäväkin, koska luokkataistelu ja muut kuohunnat olivat vielä lähimuistissa.

Urho Kekkonen eli ja vaikutti Suomen historian suurimpien (toivottavasti) mullistusten aikana ja selviytyi kunnialla. Hänen poliittinen työnsä ja vallassa ollessaan tekemänsä päätökset ovat olleet armottomien nokkijoiden kohteina varsinkin arvotelun kohteen kuoleman jälkeen. Nokkijat unohtavat tietoisesti kontekstin eli sen historiallisen periodin valtapoliittisine- ja ulkopoliittisine kulttuureineen, mikä UKK:n valtakaudella maassamme vallitsi.

"Ei mikään henkilökohtainen etu, ei mikään henkilökohtainen loukkaus saa näytellä mitään osaa, kun valtakunnan etu on kyseessä." Näin kuului Urho Kaleva Kekkosen itselleen asettama motto, jota hän aina pyrki tinkimättömästi noudattamaan.

Urkin järkälemäinen mutta fiksu persoonallisuus ja älykäs sanallinen ilmaisu elävät ikuisesti kellastumattomina suomalaisen historian lehdillä.

URPO MANNINEN Jämsänkoski

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.