Säästökohteita on vaikka millä mitalla

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Päivi Räsänen ja Vihreiden kansanedustaja Jyrki Kasvi asettuivat tv-haastattelussa selkeästi kannattamaan makeis- virvoitusjuomaveron palauttamista. Kiitos siitä.

Valtio tarvitsee lisää verotuloja ja tässä on yksi kohde kerätä niitä asiallisella tavalla. Kannatan esitystä, mutta olisin toivonut, että olisitte selvästi esittäneet myös viina- ja tupakkaveron kiristämistä. Mielestäni ne ovat vielä suurempi riski ja kuluerä kansamme terveydelle kuin karkit ja limsat.

Miettikääpä kansalaiset, mitä on saanut aikaan muutama vuosi sitten toteutettu alkoholiveron laskeminen. Tuloverojen laskeminen, jota hallitus vieläkin esittää, ei liene järkevää nykytilanteessa. Siitä eniten todennäköisesti hyötyvät suurituloiset. Kannattaisiko vielä kerran harkita siitä luopumista?

Säästökohteita valtion kyllä on etsittävä, niin myös kuntien yritystenkin sekä yksityistalouksienkin, mutta on varottava säästämästä väärissä kohteissa.

Terveydenhuollosta ei kannata tinkiä ja varsinkin ennaltaehkäiseviin toimiin pitäisi satsata, säästö esimerkiksi koulujen terveydenhuollosta tai ruokailusta on vikatikki, joka kostautuu varmasti myöhemmin.

Ehkä katujen, teiden ja mainosvalaistusta voisi vähentää. Kohteita on, kun vain löytää ne oikeat esiin.

Valtion ja kuntien tilaisuuksista alkoholitarjoilut pois ja Jyväskylän on vaadittava Kettuselta väärin perustein maksetut erorahat takaisin. Kun moiset "kultaiset kädenpuristukset" jätetään pois, saadaan huomattavia säästöjä.

MATTI KEKKONEN Uurainen, Höytiä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu