Merkityksiä vastoinkäymisille

Elämä pakottaa ihmisen miettimään monen kohtaamansa asian merkitystä. Joskus tuntuu siltä, että mitään hyvää ehdi tapahtua vastoinkäymisten välissä. Kun päivän aikana sattuu yksikin ikävä tapahtuma, menee helposti koko päivä pilalle. Joskus koko viikko voi saada harmaan varjon yllensä, eivätkä arjen pienet ilotkaan tunnu miltään sen aikana.

Pelkkä ajatus siitä, että asioiden pitäisi mennä eri tavalla kuin ne menevät, voi tehdä elämästä raskaan. Eivät ne tilanteet muuksi muutu. Tärkeintä on pitää oma pää pystyssä, ja ainakin yrittää löytää merkityksiä myös vastoinkäymisille. Lähellä olevia ihmisiä on syytä kannustaa positiiviseen ajatteluun, ja nostaa esiin mieluummin onnistumisen hetkiä kuin muistella aina kaikkea pahaa. Naapurisuhteetkin pysyvät kunnossa kun ei aina pelkästään valiteta jokaisesta koiran haukkumisesta tai lapsen itkusta. Paljon hyvää näihin asioihin kuitenkin myös liittyy.

Nuorisokasvattajan näkökulmasta katsottuna maailma ei tarvitse enää lisää negatiivista suhtautumista elämän mukanaan tuomiin haasteisiin. Ihmistä ei tule tuomita yksittäisen teon takia, eikä jokaisesta asiasta kannata valittaa. Kun puhutaan ihmisestä ja ihmiseksi kasvamisesta, on paljon tärkeämpää saada esimerkkiä siitä kuinka asiat pystytään vastoinkäymistenkin jälkeen näkemään tärkeinä ja väistämättöminä osina kehitystä.

Olen työssäni Non Fighting Generetion ry:n nuorisokasvattajana huomannut, että moni ihminen on tottunut ajattelemaan varsin negatiivisesti. Elämän vastoinkäymiset jäävät mieleen peikkoina, ja ihminen näkee elämänsä jopa vain "välttämättömänä pahana". Usein myös asenne itseä kohtaan muodostuu haitalliseksi, kun tottuu näkemään itsensä hyvin heikkona ja haavoittuvana.

Kuka tahansa voi pitää päiväkirjaa jokaisesta kohtaamastansa vastoinkäymisestä. Näin ei kuitenkaan ole pakko tehdä. Vastoinkäymiset voidaan nähdä myös haasteina ja todellisina kasvamisen mahdollisuuksina. Jokaisessa asiassa on aina läsnä sekä hyvät että huonot elementit, ja lopulta on vain ihmisen omasta suhtautumisesta kiinni kuinka hän elämänsä tapahtumat määrittelee. Kun joillakin päiväkirja täyttyy vastoinkäymistä, toisille ne ovat haasteita ja onnistumisia.

Miksi ihmeessä pitikään saada sakot liikenteessä? - Ainakin muistan jatkossa varata enemmän aikaa matkalle, ja ehdin huomioida paremmin jokaisen liikennemerkin. Voi olla että jatkossa vältän paljon suuremmat onnettomuudet.

Tai miksi puolisolta vietiin polkupyörä? - Yhdessä uuden hankkiminen sai itsenikin innostumaan kaupanteosta, ja pisti molemmat pyöräilemään. Sairastuminen tai ystävän huolet pysäyttävät, mutta kyllä sitäkin joskus tapahtuu. Pieni lepotauko kiireen keskellä antaa mielen levätä, ja yhdessä koetut tragediat vahvistavat ystävyyssuhteita. Lopulta tilanteet aina paranevat, tehden ihmiset entistä vahvemmiksi ja vähintään yhtä merkittävää kokemusta rikkaammiksi.

Nyt kun vietämme Suomessa positiivisuuden teemaviikkoa, heitämme järjestönä haasteen kaikille ihmisille. Ajatelkaa positiivisesti, ja löytäkää myös vastoinkäymisille merkityksiä! Ei elämä siitä ainakaan huonommaksi muutu.

HEIKKI KANTONEN vastaava nuorisokasvattaja Non Fighting Generation ry Mikkeli

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.