Seututerveyskeskus ei vaakalaudalla

Keski-Suomen seututerveyskeskus ei ole välttämättä vaakalaudalla, vaikka Keskisuomalainen otsikoi viime perjantaina raflaavasti aiheesta. Laukaan sosiaali ja terveyslautakunnan kielteinen päätös tuli pitkien keskustelujen ja tiukan äänestyksen jälkeen (4-4 ), koska puheenjohtajan ääni ratkaisi.

Sosiaali- ja terveyslautakunta ei myöskään lautakuntana ole aikonut ehdottaa isäntäkuntamalliin mukaan menemistä, kuten Keskisuomalaisessa kirjoitetaan puheenjohtajan sanoneen. Lautakunnan asialistalla ei sitä asiaa ollut päätettävänä.

Tässä vaiheessa on turha lähteä epäilemään seututerveyskeskushankkeen onnistumista. Kunnanhallitus ja valtuusto tuskin tulevat muuttamaan tekemiään linjauspäätöksiään tai olisivat noudattamatta tekemäänsä aiesopimusta.

Jos niin kävisi, aiheuttaisi se seutukunnalla aikamoisen epäluottamuksen Laukaan kunnan yhteistyökumppanuudesta ja luotettavuudesta. En usko, että päättäjät haluavat vaarantaa kunnan mainetta tässä suhteessa.

Olen saanut seurata hankkeen valmistelua sen syntyhetkistä alkaen sekä Keski-Suomen sairaanhoitopiirin- että Laukaan valtuustossa, ja Laukaan sosiaali ja terveyslautakunnassa . Hanketta on valmisteltu avoimesti yhteistyössä poliittisten päättäjien asiantuntijavirkamiesten ja henkilöstönedustajien kanssa.

Usean vuoden johdonmukaisella ja tiiviillä työskentelyllä seudun kuntien kanssa on saatu aikaan kaikkia osapuolia tyydyttävä Keski-Suomen seututerveyskeskuksen perustamissuunnitelma ja perustamissopimus, joka on nyt valmiina päätettäväksi ensin kunnissa ja sen jälkeen Keski-Suomen sairaanhoitopiirissä. Laukaan osalta asiassa on edetty valtuuston päätösten mukaan ja puitelain hengessä.

Seututerveyskeskuksen toiminta ja palvelutuotanto suunnitellaan ja toteutetaan yhteistyössä Jyväskylän yhteistoiminta-alueen kanssa siten, että niistä muodostuu alueellisesti yhtenäinen ja toiminnallinen kokonaisuus. Tavoitteen toteutuminen varmentaa kuntalaisten mahdollisuuden käyttää palveluja joustavasti kunta- ja hallintorajat ylittäen.

Mainitsen hankkeen monista hyvistä tavoitteesta muutaman: Väestön terveyden edistäminen, palvelujen tasapuolinen saatavuus ja lähipalveluiden turvaaminen. Näistäkö joku kunnan päättäjistä olisi erimieltä?

Lähikunnista on kuulunut, että seututerveyskeskus varteenotettavana vaihtoehtona olisi nousemassa uudelleen keskusteluun. Alueellisesta yhtenäisyydestä voin yhtyä Petäjäveden kunnanjohtaja Teppo Sirniön lausumaan: "Repaleisuus korjautuisi heti, jos Jyväskylä saataisiin tähän mukaan."

Tässä vaiheessa näen parhaana ja oikeana ratkaisuna hyväksyä ko. sopimus ja Laukaan jatkaa avointa yhteistyötä muiden hankkeessa mukana olevien tahojen kanssa.

AILA BLOMBERG kunnanvaltuutettu (sd.) sosiaali- ja terveyslautakunnan vpj Keski-Suomen shp:n valtuutettu Laukaa

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu