Psykiatriset palvelut ruuhkautuvat

Psykiatrisia palveluita on vähemmän kuin mitä tarve vaatii. Osastoja suljetaan ja avohoidon palveluita on riittämättömästi. Kaikilla psykiatrista palvelua tarvitsevilla ei ole varaa käydä yksityisen sektorin palveluissa ja lisäksi julkiselle puolelle ei pääse riittävän ajoissa.

Ihmisten ongelmat pahenevat, elleivät he saa asianmukaista hoitoa riittävän ajoissa. Psykiatrisiin palveluihin on kohtuuttomat jonot ja henkilökunnan määrä on puutteellista.

Henkilökunnan palkkaamiseksi julkiselle sektorille ei ole riittävästi rahaa. Psykiatrisen palvelujen henkilökuntaa ei edes valmistu tarpeeksi kysyntään nähden. Ongelmat pursuavat yksinkertaisesti käsistä.

Ihmisillä on liian kovat paineet monella eri elämän osa-alueella, esimerkiksi työ- ja kouluelämässä. Ihmisiltä vaaditaan liikaa. Yksilöitä ei oteta tarpeeksi huomioon yhteiskunnassa, vaan pakotetaan tiettyyn muottiin.

Mielestämme median "ihanneminä" ei vastaa todellisuutta ja antaa vääristyneen kuvan, siitä minkälainen tulisi olla. Monet uskovat median antamaan ihannekuvaan ja altistuvat suurille paineille, joka voi aiheuttaa esimerkiksi syömishäiriöitä ja muita mielenterveysongelmia.

Pitäisi olla resursseja enemmän psykiatrisille palveluille. Jos tämä toteutuisi, ihmiset jaksaisivat paremmin ja saisivat tarpeeksi tukea arjessa pärjäämiseen. Mielestämme yksilöitä tulisi ottaa enemmän huomioon myös työelämässä sekä koulumaailmassa. Näin voitaisiin ennaltaehkäistä paremmin esimerkiksi työkyvyttömyyttä. Mielenterveysongelmista kärsivien ihmisten ei tarvitsisi ottaa niin usein sairaslomaa, jos psykiatrisia palveluja olisi enemmän.

Nykyratkaisut ovat hyvin lyhytnäköisiä. Apua hakeville annetaan usein liian helposti vain lääkkeitä, eikä käsitellä heidän todellisia ongelmiaan perusteellisesti psykiatrin kanssa.

Pitkäaikaista hoitoa tulisi myös tukea paremmin. Mielestämme pitäisi katsoa pitkälle tulevaisuuteen, jotta pahimmilta ongelmilta voitaisiin välttyä. Tilanne vain huononee, ellei asioille tehdä nopeasti huomattavaa parannusta.

JOHANNA PUOLANEN MILKA SAUKKO opiskelijat Jyväskylän ammattiopisto

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu