Veden hinta nousee Jyväskylässä

Jyväskylä Energian vesiliiketoiminta on ajautumassa konkurssiin! Olen epäillyt näin käyvän jo pitkän aikaa.

Keskisuomalainen uutisoi 25.8., että veden hintaa on pakko taas nostaa. Vesilaitosjohtaja Hantunen kertoo, että korotukset ovat vuosittain olleet 5-7 prosenttia, mikä on huomattavasti enemmän kuin yleinen hintason nousu.

Pitää paikkansa, tarkistin tämän vesilaskuistani.Veden hinta on nousut 2004-2009 6,8 prosenttia.

Jäteveden hinta on noussut samaan aikaan 7,2 prosenttia. Sen sijaan Hantunen jättää kertomatta, että perusmaksu on noussut veden ja jäteveden osalta tuona ajanjaksona 184 prosenttia. Lisäksi kaupunki on ottanut käytöön rahastuksen taivaalta satavasta vedestä eli hulevesimaksun.

Ennen saatiin vesi-ja viemäriverkot rakennettua kunnallisverorahoilla ja vettäkin saatiin kohtuuhintaan. Nykyään ei pystytä edes valmista verkostoa ylläpitämään ilman kaikenlaisia kikkailuja ja jatkuvaa taksojen korotuksia. Missä mahtaa olla vika?

Kaupunki sai "tuloja" vesilaitosten myynnistä ensiksi omansa osalta 150 miljoonaa euroa ja maalaiskunnan ja Korpilahden vesilaitoksista 73,6 miljoonaa euroa. Jälkimmäisestä kaupasta pelkkää voittoakin yli 40 miljoonaa.

Lisäksi kauppojen johdosta juoksee korkorahaa miljoonatolkulla kassaan kaiken aikaa. Nythän koko kaupunki kieriskelee rahoissa.

Koska yhtiö on kaupungin omistama ja yhtiön rahatilanne on silti äärimmäisen vakava, siksi ehdotankin, että valtuutetut jeesaavat omaa yhtiötämme, kun kerta rahaa on.

Janakka-Rauhalahti runovesijohdon uusiminen ja koko Janakan vesilaitoksen uusiminen maksaa vain noin 6 miljoonaa ja lisäksi yhtiöllä on "muita kiireellisiä" uusimisia n. 8 miljoonan edestä.

Herranjestas! Noin paljon kaupunki sai tuloja fiksuista kaupoistaan, eikä silti aio auttaa pulaan joutunutta yhtiötään, vaan on taas kuppaamassa asiakkailtaan lisämaksua jo kerättävien piiloverojen lisäksi.

ERKKI HÄMÄLÄINEN Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu