Valintojen tekemiseen tarvitaan tukea

Nykypäivänä opinto-ohjaaja neuvoo ja ohjaa nuorta opinpolulle, antaa tietoja erilaisista koulutusvaihtoehdoista ja avustaa tarvittaessa opintososiaalisten tukien hakemisessa. Ohjaustyötä helpottaa suuresti se, että nuori tietää tarkkaan mihin ammattiin haluaa. Valitettavasti kaikilla nuorilla ei ole näin onnellinen tilanne.

Liian usein nuori valitsee saman koulutuslinjan kuin paras kaverinsakin. Ja liian usein havaitaan, ettei se ollutkaan "mun juttu". Miksi näin? Syy ei ole yksin opinto-ohjauksessa, ei kodissa, ei yhteiskunnassa, ei mediassa eikä varsinkaan nuoressa.

Kun ammatinvalintavaiheessa oleva nuori velloo erilaisten kiinnostusten välimaastossa olisi syytä tehdä hänelle henkilökohtaisen työtyylin testaus. Henkilökohtainen työtyyli tuo esille juuri nuo "henkilölliset ominaisuudet ja luonnonlahjat", jotka on syytä huomioida, kun suunnitellaan tulevaisuutta. Samalla, kun selviää työtyyli voidaan selvittää loppuun oppimisen ominaisuudet, koska kaikille ei "perinteinen ammattiopetuksen koulutusmetodi" olekaan se tapa, jolla parhaiten oppii työn tekemisen. Kun nuorelle itselle vahvistuu käsitys ammatillisesta suunnasta on myöskin kurssivalintojen tekeminen helpompaa ja oppimisen ilo sekä elämänmyönteisyys saavat oikean sijansa.

Jatko-opintojen näkökulmasta opintojen ohjauksen ja ammatillisen suunnan hakemisen tulisi painottua joko yläkoulun viimeiseen tai lukiokoulutuksen ensimmäiseen lukuvuoteen. Tästä eteenpäin tehtävät kurssivalinnat määrittävät myöhemmin, millaisille jatkoille on mahdollista hakea. Olisiko sittenkin pitänyt lukea pitkä matematiikka? Olisiko sittenkin kannattanut vaatia itseltään vähän enemmän?

Välineet kokonaisvaltaiseen testaamiseen ja oikealle opinpolulle ohjaamiseen ovat olemassa, vaan onko halua ja rahaa toimia näin? Onko koulujen opinto-ohjaajalla tähän mahdollisuus? Salliiko systeemi todellisen henkilökohtaistamisen? Valitaanko jälleen kerran väärässä paikassa säästäminen?

Kaikista ei tule maistereita, metallimiehiä tai yrittäjiä.

TUIJA HÄMÄLÄINEN yksilövalmentaja Muuramen, Joutsan ja Petäjäveden työpajat

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu