Järjettömyyttä tehokkuudella

Markkinatalous hyrrää vauhdilla, vaikka lama koettaa jarrutella. Meille syötetään mitä ihmeellisimpiä ajatuksia ja tuotteita. Sanotaan, että hyvä asia on myytävä kansalle. Näitä erinomaisia asioita on sitten paljon, ei vain tuotteita, vaan entistä vain nopeampaa, tehokkaampaa, väitetään myös ihmisläheisempää, tapaa elää.

Tehokkuus on iskostunut suomalaiseen elämään nopeammin kuin markkinamies saattoi toivoa. Nyt kulutetaan, jotta elämämme olisi helpompaa. Nyt ostetaan, tehdään vertailuja, säästetään tietoisuuden kautta. Olemme vauhdissa, mitä ohjaa talonpoikaisjärjen vastainen globaali ajattelu. Meidät on pantu manipuloidusti kilpailemaan, ei vain urheilussa, vaan kaikkialla, ei vain itsemme kanssa, vaan elämämme eri sektoreilla. Kansaan iskostettu suorittaminen, kilpailuvietti, alhaisen kansallisen itsetunnon maassa on ollut amerikkalaiselle markkinamiehelle "helppo nakki".

Tietotekninen osaaminen, mahdollisimman nopea ja vaivaton tapa toimia on ainoa mahdollinen elämämme eliksiiri. Lähes jokaisessa kodissa on tietokone ja jonkin sortin tulostin. Hiukan yli vuoden ikäinen mustesuihkukirjoittimemme alkoi temppuilla. Kerroin atk-huollossa pienestä tulostimen viasta. Ennen kuin olin edes lopettanut, sain vastauksen: "Ei kannata"! En oikein tiennyt, mikä ei kannata. Tulostinta ei kannata viedä huoltoon, kun lähtömaksu on 50 euroa ja kun uuden ja hyvän saa 100 eurolla.

Markkinamies tuli apuun. Värikasetin sisältämää lasertulostinta tarjottiin 59 eurolla. Kun tiesin värikasetin maksavan noin 70 euroa, niin varasin tulostimia kaksi ja mieli oli iloinen kuin lottovoittajalla. Onni voi olla onnettomuudessa. Vioittuneen mustesuihkun tilalle saimme yhden mustesuihkun hinnalla kaksi laseria ja vielä värikasetit mukana. Ihmeellistä!

Kaikki pelasi erinomaisesti. Kahden viikon kuluttua kone ilmoitti väriaineen loppuvan. Moni sanoi, että uusissa koneissa on mukana pienempi määrä mustetta sisältävä aloituskasetti. Kun ostettu koneen hintainen värikasetti loppui vajaassa kolmessa viikossa, niin jos olisi kysymys autosta, sanoisin maallikkona, että bensatankki vuotaa. Koneen myynyt liike valitteli, ettei voi auttaa.

Asiantuntijoilta sain lopulta tiedon, että nämä ovat koneita, joissa on pienempi värikasetti. Tämä on petosta: värikasetissa mustetta lähes puolta vähemmän!

Bisnes ei synny enää kovan kilpailun vuoksi koneiden myynnistä. Koneet kestävät liian kauan. On tehtävä kone, johon ei käy mikään piraattiväriaine ja sitten vain myymään väriainetta. Pian käyttäjä on maksanut väriaineella useita koneita vuodessa.

Pyrimme yhä vain tehokkaampaan elämään. Juoksemme, jotta ehdimme junaan, jottemme putoa kyydistä. Sanomme, että meidän täyttyy olla tehokkaita, jotta meillä olisi enemmän vapaa-aikaa, enemmän aikaa levätä.

Sitten kun olemme vapaalla, emme osaa olla tekemättä mitään, vaan kehitämme vapaa-ajalle oman kilpailumme, jotta voimme olla uskollisia omaksumallemme aatteelle ja pysyä yhteiskunnan kelkassa mukana.

Kirjoitan tätä Word -ohjelmalla ja vihaan tätä. Kaipaan vanhaa 10 vuoden takaista Word Perfect -tekstinkäsittelyohjelmaa. Siinä oli se, mikä oli tarpeen, ei mitään ylimääräistä "tehokkuutta"! Olen mukana tässä yhteiskunnassa, sen manipuloimana, mutta muutosta haen. Tämä on järjettömyyttä!

ILARI KOTIMÄKI Pihlajavesi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu