Kaupunginteatterin näytelmä pohdituttaa

Kiitokset Fundamentalisti-teatteriesityksestä, jonka pääsanomista yksi oli se, että ihminen ei voi hajoamatta kulkea yhtä aikaa kahta tietä. Tässä esityksessä se merkitsi sitä, että uudestisyntymätön ei voi ryhtyä papiksi eikä avioliitossa elävä ikään kuin tytöksi tai pojaksi.

Näyttelijöiden ammattitaito hätkähdyttää. Jouni Salon esittämän Markus-papin katsoja on aivan varmasti tavannut jossain. Raisa Vattulaisen esittämä Heidi puolestaan tulee vastaan vapaissa seurakuntasuunnissa. Hän on uudestisyntynyt lahkolaispapin vaimo, jonka uskonvarmuus ja napakat repliikit esityksen alku-osassa ovat nautittavaa kuultavaa ja katsottavaa. Katsoja tunnistaa vuoropuhelussa lisäksi käsikirjoittajan tarkan työskentelyn jäljen. Palaaminen välillä parinkymmenen, välillä taas parin tuhannen vuoden taakse tekee esityksestä kolmiulotteisen, mutta katsojan eteen avautuvassa esityksessä ulottuvuuksia on luonnollisesti vielä enemmän.

Riisuttu lavastus, yksi valtavan suuri Raamattu, tukee esityksen nimeä ja kertoo oleellisen: vain yksi on tarpeen.

Käsikirjoittaja Juha Jokelan aiheen - ennen kaikkea seurakuntaelämän ja Raamatun - tuntemus tekee tästä esityksestä arvokkaan, sekä tiedollisen että sielunhoidollisenkin kokemuksen. Ehkä teatterin ohjelmistoon olisi syytä etsiä useampiakin nimenomaan tässä ajassa eläviä esityksiä, jotka avaisivat katsojalle kanavia asioiden käsittelyyn. Senkaltaisella esityksellä saattaa olla jopa yhteiskunnallisesti merkittävä vaikutus.

Poistuttuaan teatterista katsoja ei ole vielä poistunut esityksestä, vaan pohtii ratkaisua, jonka esityksen loppu jättää mielenkiintoisesti auki. Jos jatko olisi olemassa, se saattaisi yllättää valoisuudellaan, sillä jos me tunnustamme syntimme, niin Jumala, joka on uskollinen ja vanhurskas, antaa meille synnit anteeksi ja puhdistaa meidät kaikesta vääryydestä.

ELISE KINNUNEN krist. kirjailija Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.