Suomen kilpailukyky heikkenee lyhytnäköisellä politiikalla

Jo kolmen viimeisen hallituskauden aika on myyty Suomen kansan perusturvaa eli yhtiöitä, jotka ovat olleet kansakuntamme selkäranka, ikäänkuin ne olisivat olleet ministereiden omaisuutta.

Niinkin voidaan toimia, jos maailman taloustilanne olisi vakaa, eikä sitä rasittaisi nämä lamakaudet. Toiminta olisi hyväksyttävää myös silloin, jos oltaisiin varmoja ettei yhtiöitä ja niiden työllisyysvaikutusta siirrettäisi maastamme.

Olemme menettäneet merkittävät yhtiöt kuten Nokia sekä istumalla vahvat vientitulot hankkineet metsäteollisuuden. Samoin on useaan kertaan menetetty merkittävää metalliteollisuutta. Syyksi on aina kerrottu Suomessa toimimiselle kannattavuusongelmat. Se onkin totta, Ruotsi on tehnyt järkeviä kauaskasoisempia ratkaisuja, kuten pitänyt oman valuutan ja neuvotellut oikeat palkkaratkaisut.

Ruotsi kilpailee vientinsä eduksi Suomeen nyt yli kolmenkymmenen prosentin edulla, se tulouttaa valuuttaa ja katetta kansakunnalleen. Vaikka metsäteollisuutta uudelleen kehitettäisiin jalostuksen osalta, tuotanto ja vienti tapahtuisi aikaisintaan 5-10 vuoden kuluttua, on aikaväli liian pitkä. Sinä aikana metsäteollisuutemme on romahtanut lopullisesti.

Kansakuntamme omaisuus on siirtynyt pääasiassa kasvottomien pörssiyhtiöiden omistukseen, yhtiöiden johtajina ja hallituksissa istuu kourallinen röyhkeitä omaa etuaan ajattelevia ihmisiä, kuin varisparvi ne lentää pesältä pesälle putsaamaan parhaat päältä. Jäljelle jääneet rahavarat ovat menneet toisen rahan luo, ikään kuin kotiinsa, jo ennestään kannattaville yhtiöille kuten teollisuudelle, kaupan eri sektoreille, maatalouteen ja sen ympärillä oleviin liiketoimintoihin.

Ei voida unohtaa myöskään matkailua, osansa on mennyt kansalaisten elämän turvaamiseen. Tuloutetuilla omaisuudenmyynnin rahavaroilla olisi ollut tarpeellisempiakin sijoituskohteita, kuten pk-yritykset.

Olemme menettäneet kilpailutilanteemme lyhytnäköisellä politiikalla. Suomesta on hyvää vauhtia tulossa jalostamattomien raaka-aineiden vientimaa. Nyt pitäisi kiireesti käynnistää energian lisärakentaminen, esim. ydinhankkeet, joita on suunnitteilla, yhden pienen kansalaisryhmän estelyistä huolimatta.

Suomen johtavat asiantuntijat ovat hiljaa eivätkä edes tunnu keskustelevan tilanteestamme. Miksi yliopistojen professorit ja tohtorit eivät tule asiassa esiin. Onko Suomen tilanne juuri heidän opastuksellaan tässä tilass vai ovatko he samoilla perunakuopilla lymyilemässä piilossa, jossa keskustan Korhonenkin lymyili koko kesän.

TIMO-JOHANNES MÄNTYNEN Kyyjärvi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.