Leirintäkeidas Vaajavirran varrelle

Vesistö. Vehreys. Virikkeet. Kolme ominaisuutta, jotka ovat menestyksen avaimia kesäiselle leirintämatkailulle.

Näyttää siltä, että menestys on mahdollista ilman erityisen hyviä liikenneyhteyksiäkin, mutta tuskin niistäkään haittaa on.

Laajavuoren leirintäalue nousee joka kesäiseksi keskusteluteemaksi Jyväskylässä. Ei ihme, sillä sieltä puuttuvat niin vesistö, vehreys kuin kesävirikkeetkin. On tunnustettava, että Laajavuoressa on kohtuulliset eväät talvimatkailulle, mutta kesäiseen lomamatkailuun aluetta on vaikea virittää toimivaksi. Tarvitseeko edes?

Jyväskylä on järvikaupunki. Leirintäalueelle on löydettävissä paikka, jossa vene- ja karavaanariliikenne voivat luontevasti kohdata. Yksi varteen otettava vaihtoehto on Vaajakoskella, käytöstä poistuvan paloaseman alueella.

Paikka on erinomaisten vene- ja autoliikenneyhteyksien varrella. Maisemat ovat upeat - Naissaaren keidas ja Vaajakosken kanava koukuttavat katseita. Alueella on myös hyödynnettävissä olevia rakennuksia (paloasema ja SOK:n entinen hallintorakennus), sekä kasvuvaraa (vapaata maata).

Näkisin mielelläni uudenlaista kaupan ja matkailun yhteistyötä. Vaajakosken hyvä sijainti mahdollistaisi mm. Panda-tuotteisiin liitettävän lapsimatkailukohteen. Liikenteelliset yhteydet olisivat mainiot niin vene-, moottorikelkka-, kuin asuntovaunukaupallekin. Sijainti edellyttää kosken aitaamista ja maauimalan rakentamista. Kosken virtausta voisi kuitenkin hyödyntää vesiliukumäessä, miksei myös aidatussa virtausuimalassa.

Laajavuoren leirintäalue on talvikäyttöön valmis. En kannata sen alueen lisärakentamista, sillä sieltä puuttuvat vesistö ja vehreys (laskettelurinnemaisema ei vehreydeksi kelpaa). Virikkeitä sinne on rakennettavissa, mutta sama investointiraha voitaisiin käyttää huomattavasti tuottavammin Päijänteen ja Leppäveden raja-asemalle, Vaajakoskelle.

Paloaseman vehreä nurmialue on pinta-alaltaan samaa kokoluokkaa Laajavuoren leirintäalueen kanssa. Ympäristössä on runsaasti alueita, joihin leirintäaluetta voi laajentaa.

Kaupunki voi kaavoittamalla tehdä merkittävän matkailua edistävän päätöksen. Yhtä hyvin voimme jatkaa joka kesäistä kummastelua Laajavuoren "leirintäalueen" tyhjyydestä.

ESA MUTANEN tulevaisuus- ja kaupunkisuunnittelulautakunnan jäsen (kok.) Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu