Uskontoa on opetettava

On ilman muuta tärkeää nykymaailman ymmärtämiseksi, että kouluissa opetetaan eri uskonnoista - kuten nytkin tapahtuu. Tämä ei kuitenkaan saa johtaa kristinuskon opetuksen vähenemiseen.

Varsinaisen kirkkohistorian ja hengellisten kysymysten lisäksi kristinuskon vaikutus koko Euroopan kehitykseen on ollut sangen laaja. Se näkyy mm. kokeellisen luonnontieteen, diakonian, sosiaalityön ja terveydenhoidon synnyssä, ihmisarvon, oppimisen ja työn arvostamisessa (ns. protestanttinen etiikka) sekä lukutaidon ja muunkin sivistyksen leviämisessä.

Kirkot ja herätysliikkeet ovat tehneet ja tekevät yhä merkittävää kehitysyhteistyötä ympäri maailmaa. Käsitys jokaisen ihmisen arvosta, vapaudesta ja vastuusta on vaikuttanut monin tavoin länsimaisen yhteiskunnan kehitykseen.

Eurooppalaisen vanhemman taiteen museoissa ei voi välttyä lukuisilta Raamattu-aiheisilta maalauksilta. Bachia, Händeliä ja monia muita säveltäjiä inspiroi samainen kirja mestariteoksiin. Kielessämme on lukuisia suoraan raamatullisia sanontoja ja miten lie olisi koko kielen käynyt ilman piispa Agricolaa. Jo pelkän yleissivistyksen vuoksi Raamatun tunteminen edes kohtuullisesti on paikallaan.

Kirkkohistoriassa on myös vaiheita, joissa on selkeästi oltu väärässä. Uskonpuhdistusta ja herätystä on tarvittu ja tarvitaan varmasti yhä. Tämä kuvaa toisaalta juuri sitä synnin ja erehtyvyyden todellisuutta, josta Raamattu suorin sanoin puhuu. Näihinkin asioihin tutustuminen on opiksi.

Tässä ajassa tarvitaan kipeästi eväitä pohdiskeluun yhtä hyvin elämän tarkoituksesta ja kärsimyksen ongelmasta kuin itsetunnosta ja identiteetistä. Kristillisdemokraattiset naiset ovatkin esittäneet, että etiikan ja moraalin opetuksen tuntimääriä tulisi lisätä uskonnon ja elämänkatsomustiedon opetuksessa.

Kristinuskon ajatukset esimerkiksi lähimmäisen kunnioittamisesta, rehellisyydestä, rakkaudesta, ylpeydestä ja itsekkyydestä ovat vuosisatoja rohkaisseet ihmisiä pohtimaan elämäänsä. Jokin maailmankatsomuksellinen pohja on välttämätön lähtökohta aidolle pohdiskelulle ja erilaisten näkemysten kohtaamiselle. Elämänsä valinnat jokainen tekee lopulta itse.

Kristinuskon vaikutusten ymmärtäminen on tärkeä osa omien juuriemme ja arvojemme tunnistamisessa, eikä sen tarjoamia näkökulmia ole syytä vähätellä tänäänkään.

MARIKA VISAKORPI puheenjohtaja, KD-naiset Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu