Suomi on korruptioyhteiskunta

Suomalainen hyvinvointiyhteiskunta on luonut tukiverkkoja tavalliselle kansalaiselle. Se on hyvä ajatus. Verkkoja luotaessa niiden luojat ovat tehneet mahdolliseksi rakenteelliset kytkökset oman vaalitoiminnan tukemiseen.

Valtionyhtiöiden, eläkesäästäjien, ammattiyhdistysaktiivien rahat valuvat kolmelle suurimmalle puolueelle. Ammattiyhdistysmaksut menevät SDP:n vaalitukeen, eräiden valtionyhtiöiden voitot valuvat kokoomuksen kassaan, kuin myös asuntolainojen marginaaleista ruiskukka vie osuutensa. Kuntien työntekijöiden eläkesäästöt kilahtavat kiertoteitse keskustalle.

Hyvinvointiyhteiskunta turvaverkkoineen mahdollistaa korruption, koska on luonnollista hankkia asuntolaina, kuulua ammattiliittoon, maksaa veroja ja veroista eläkemaksuja.

Järjestelmä mahdollistaa sen, että kolmen suurimman puolueen valta on horjumaton. Rakenteellinen korruptio piilee tavallisessa suomalaisessa tavassa elää.

Onneksi en ole liittynyt ammattiliittoon, enkä hankkinut asuntolainaa enkä tee kunnalle töitä. Verojen kiertämisestä sen sijaan voisi joutua linnaan. Siten on vaikeaa, ellei mahdotonta olla suomalainen ja samalla olla tukematta kolmea suurinta puoluetta vaaleista toiseen. Tämä mahdollisuus pitäisi olla. Samoin kuin uskovaisella on oltava omantunnonvapaus kieltäytyä ajamasta ateistien bussia.

On tiedettävä mihin maksut, joita yhteiskunnan ylläpitämiseksi kerätään, menevät. Siksi puolueiden rahoituksen on oltava julkista.

ASMO MAANSELKÄ 1. varapuheenjohtaja, kaupunginvaltuutettu (kd) Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.