Yhdessä sikainfluenssaa vastaan

Televisiossa esiintyneen Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tartuntatautilääkärin mukaan kenenkään ei pitäisi mennä töihin, jos tuntee itsensä sairaaksi, olipa sitten kyseessä varmistunut sikainfluenssa tai ei.

Haastateltu lääkäri vetosi myös yritysjohtoon, että sairauslomatodistuksia ei tällaisena aikana vaadittaisi, jotta sairastuneet eivät joutuisi lähtemään turhaan liikkeelle.

On siis paljolti kiinni meistä itsestämme, tartutammeko sairastuttuamme muita ihmisiä. Tuskin kukaan meistä on niin korvaamaton, että sairaana ei voisi pysyä kotona.

Yritysten kannalta on myös paljon taloudellisempaa, että yksittäiset henkilöt ovat poissa hetken aikaa työpaikoiltaan kuin se, että kaikki työntekijät sairastavat.

Pienet lapset kuuluvat riskiryhmään. Kenenkään vanhemman ei uskoisi olevan niin välinpitämätön, että vie sairaan lapsensa päiväkotiin tai laittaa kouluun - sairauden laadusta riippumatta.

Oman lapseni ollessa aikoinaan päiväkodissa ihmettelin usein sitä, miten joukkoon mahtuu aina yskiviä ja räkiviä lapsia, joiden vanhempien perään päiväkotihenkilökunta joutuu töihin soittelemaan.

Tiedossahan on, että lapset sairastelevat, silloin heitä pitäisi myös pystyä kotona hoitamaan.

Jo lakikin sallii pienen lapsen kotona hoitamisen sairauden aikana. Sama sopii hyvin ala-asteikäisiin, jotka eivät itse voi vielä päättää kotiin jäämisestään. Koulukaan ei siis ole oikea paikka sairastaa ja tartuttaa muita.

Entäpäs lukiossa sitten; oma lukiolaisemme sanoo, että koulusta ei voisi olla pois yhtään päivää. Kurssisuoritukset hylätään, jos on useilta tunneilta pois.

Tuskin kukaan tahallaan ottaa riskiä suorituksensa hylkäämisestä.

Toivottavasti lukiossakin on uudistettu suunnitelmia, jotta tällaista uhkaa ei tarvita. Onhan varmasti parempi, että suuri osa opiskelijoista säilyy terveenä kuin se, että koulu jouduttaisiin sulkemaan kaikkien sairastuttua influenssaan.

Hysterian lietsominen ei auta mitään, mutta nyt on varmasti paikallaan jokaisen meistä miettiä, miten parhaiten voimme estää sikainfluenssan leviämisen. Suurimmassa osassa perheitä on aina joku riskiryhmään kuuluva, jolle tauti voi olla hengenvaarallinen.

Joten - eiköhän tehdä Jyväskylän seudusta alue, jossa sairastuneita on mahdollisimman vähän.

SOILI VUORENMAA Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu