Maaseudun puolesta tarvitaan järjen ääntä

Mitä yhteistä on merimetsolla ja maaseudulla? Ei mitään niin kuin ei sanoinakaan, ainakaan vielä. Merimetso on pelikaanilintujen heimoa, joka ei kuulu Suomen pesimälinnustoon ja nähty tavallisesti vain muuttomatkoilla Jäämeren rannikoilta! Metso taas on metsäkanalintujen heimoa, pesinyt iki ajan koko maan kangasmetsissä ja pitänyt osaltaan maaseutua elävänä ja eksoottisena, onhan se jopa maakuntalintunakin Keski-Suomessa. Se niin kuin vaimonsakin, koppelo, on vaarassa ja uhan alla kuten maaseutukin.

Ukkometso on perinteisesti edustanut maaseudun juurevuutta ja vieläkin vihastuneena metsäautoteihin ajaa niiltä pois reviirilleen tunkeilijoita, jotka ovat häiriintyneempiä kuin se.

Korpimetso, jo perimältään lisääntymiskyvytön, edustaa Konsta Pylkkäsen tavoin jo monille tuntematonta eksotiikkaa, maaseudun suolaa, taajamia, melua ja pakokaasuja karttaen.

Merimetso miellyttää varsinkin näillä rannoilla harvoja, se kun tahtomattaan tuhoaa saariston luontoa ja rannikon elinkeinoja niin kuin villiintynyt hyljekantakin, kun taas Saimaan serkku, relikti eli säilymä enemmänkin elää kituuttaa vuodesta toiseen suojeltuna, ainakin virallisesti.

Suuri yhteinen tekijä maaseudulle ja merimetsolle ja taajamille on vihreä liike, joka pitää maaseutuakin aisoissa, vaikka ei sillä siellä ole senkään verran suosiota kuin keskustaliikkeellä pääkäupunkiseudulla? Se hallinnoi ympäristöä maaseudullakin median tuella tukahduttaen periaatteensa vastaisesti metson ja maaseudun soidinpaikat tehotuotannon saasteisiin, ettei "kujakoppeloita" enää palaile emänniksi palkattomaan tehotyöhon. Merimetsokin näyttää saaneen armon muumioida saaristoa. Jos se onkin tullut Itämeren houkuttamana, niin tuon houkutuksen ovat tehneet saasteillaan rannikkotaajamat, ei maaseutu metsoineen!

Ettei vain ole käymässä niin kuin maisterismies ja tietokirjailija Seppo Niemelä arvelee, että "ilman järjen ääntä cityvihreys ennen pitkää julistaa elämän maalla rikolliseksi ja tekee kaikkensa, jotta maaseutu jää petojen ja haaskalintujen taistelutantereeksi". Näin kävisi ellei paneuduta teknologiaan eli kasvien ja eläinten mukauttamiseen ympäristöönsä. Esimerkiksi sopinee vaikkapa tuo merimetso, jättiputki, minkki, gmo-tuotteet, miksikäs ei maahanmuuttajatkin?

JAAKKO RUOKOJA Laihia

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.