Ei mitään - ei oikorataakaan

"Budjetti tarjoaa Keski-Suomelle kylmää kyytiä". Tämän otsikon alla Keskisuomalainen kertoi, miten vuoden 2010 valtion talousarvioehdotuksessa ei ole Keski-Suomelle juurikaan mitään.

Nelisen vuotta sitten muutin Jyväskylään. Sitä ennen olin asunut pääkaupunkiseudulla yli 40 vuotta. Sinä aikana olin moninaisissa asiantuntijatehtävissä. Alueen muutto on pannut miettimään, miksi pääkaupunkiseudulla menee niin hyvin, mutta Keski-Suomessa takkuaa. Työttömyyskin on vuodesta toiseen valtakunnan huippua.

Yhdeksi erottavaksi piirteeksi olen havainnut suhtautumisen uusiin (hulluihin) ideoihin. Pääkaupunkiseudulla niihin suhtaudutaan asenteella: saahan sitä yrittää. Antaas kattoo miten äijän tai ämmän käy. Toiset ideat kuolevat, mutta aina joku toteutuu.

Keski-Suomessa välittömästi nousee ankara vastustus. Vastustajat perustelevat kantaansa näennäisen asiantuntevasti. Taustalla näyttäisi olevan asenne - toisinaan kyllä oman saunamökin kohtalo.

Puhdasverisesti tällaista asennetta edustavat Keskisuomalaiseen kirjoittaneet oikorataidean vastustajat Jouko Menschakoff (Ksml 21.7.) ja (Markku Kainulainen (Ksml 31.7.) He esiintyvät juna-liikenteen asiantuntijoina. Minä on sitä ole. Sen sijaan junalla matkustamisen asiantuntija olen. Näiden neljän vuoden aikana ole jo ehtinyt käyttää kaikkia Jyväskylästä lähteviä suuntia. Jotain olen kuullut: VR:n viimeisten aikataulujen laatija sanoi televisiossa, että Suomen nykyinen rataverkko on niin täynnä, ettei yhtään lisäjunaa mahdu.

Valtran toimitusjohtaja sanoi tässä lehdessä, että Valtran toiminnan suurin este ovat huonot liikenneyhteydet. Venäjä haluaa siirtää kuljetuksia maanteiltä rautateille. Olen ollut siinä uskossa, että ensisijaista olisi Jyväskylä-Tampere -radan parantaminen. Nyt olen ymmärtänyt, että helpotusta ei sieltä ole saatavissa, koska päärata Tampereelta Helsinkiin on aivan täynnä.

Meschakoffille voin vakuuttaa, että junalippuni maksan yleensä itse. Päivärahoja en saa koskaan.

TAPIO LAMPINEN Vaajakoski

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.