"Kaveria ei jätetä" eli talousarvio 2010

Valtiovarainministeri Katainen on nautiskellut julkisuudesta täysin siemauksin jälleen päästessään esittelemään "Kaveria ei jätetä" -talousarviotaan. Eihän Katainen kavereitaan jätä - mutta me kaikki emme vain ole Kataisen kavereita, joten meistä hän vähät välittää!

Oikein sieluun sattuu, kun erehtyy kuuntelemaan hänen vakuuttelujaan - puhetta tulee kuin turkin hihasta, mutta mikä onkaan sisältö?

"Emme pienennä eläkkeitä, emmekä muitakaan indeksisidonnaisia tuloja" tulee kerrotuksi aivan kuin suurenakin henkilökohtaisena ansiona, vaikka juuri näiden pienten ja elintärkeiden tulojen korotusesityksen olisi pitänyt sisältyä talousarvioehdotukseen, että köyhtyminen edes pysähtyisi - puhumattakaan siitä, mitä kaikkea talousarvion olisi pitänyt sisältää, että köyhyys joskus kokonaan poistuisi!

Katainen rakentaa lainarahalla ja hekumoi sillä, ettei mitään leikata ja leikkaa kuitenkin - mm. kunnilta. Täysin vastuutonta politiikkaa.

Hän kertoo suurena saavutuksena panostustaan esimerkiksi työllisyyden hoitoon ja väittää synnyttävänsä 10 000 kokonaan uutta työpaikkaa - lohduttaako se satojatuhansia suomalaisia työttömiä ja lomautettuja? Tuskin. Ja kuten uutisista kuulimme - hän vähentää saman määrän valtion työpaikkoja eli pelaa nollasummapeliä ja leuhkii sillä.

Keski-Suomessa Kataisella ilmeisesti ei ole lainkaan kavereita, koska lauantain Keskisuomalainen kertoi, miten kaltoin rakasta maakuntaamme Kataisen suuresti kehuma valtion "Euroopan kolmanneksi paras elvytys" kohtelee.

Kataisen "fantastinen" politiikka on vaarallista. Hänen oman roolinsa korostus pukkaa jäädä aina päällimmäiseksi, vaikka kaikki tiedämme, ettei yksikään valtiovarainministeri ennen eikä nyt ole talousarviotaan yksin tehnyt.

Kokoomus vetää puoleensa muka modernilla imagollaan, valtavilla mainoskampanjoillaan ja julkisuudella, joka rummuttaa kyselytutkimusten tuloksia maan suurimmasta puolueesta. Julkisuudessa ylipäätään jauhetaan nykyään liian paljon asioita, jotka "evvk" eli eivät voisi vähempää kiinnostaa.

Valtion talousarviotakin pitäisi avata ja pohdiskella tavallisen ihmisen tavallisen arjen asioiden kehittymisen näkökulmasta, koska se kiinnostaa ja sen me kaikki ymmärrämme. Miljoonien ja miljardien eurojen laulaminen uutisista toiseen ei sano yhtään mitään - ja se on sitä paitsi helppo opetella ulkoa etu- ja takaperin, jotta haastattelut sujuvat kuin valettu.

Tavallisen ihmisen arjesta puhuminen onkin jo paljon vaikeampaa, koska se on niin monimutkaista ja usein vähemmän "fantastista". Katainen ja kaltaisensa eivät yksinkertaisesti osaa katsoa asioita ruokapankin jonossa kyhjöttävän lapsiperheen äidin, isän tai etenkin perheen lapsen silmin. Mitä Katainen heille antaa - ja mitä heiltä ottaa?

Politiikkaa luonnollisesti tekevät he, joita kansa on äänestänyt. Kataisen kaverit äänestävät aina - kavereitaan. Meidän muiden on äänestettävä niin, ettei tämä "fantastinen" politikointi jatku enää seuraavien vaalien jälkeen!

TUULIKKI VÄLINIEMI omaishoitaja (sd.) Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu