Uskonnonopetusta pitää uudistaa

Ihmisten toiminnan perustana ovat heidän uskomuksensa. Maapallon saastuminen, ilmastonmuutos, nälänhätä, kurjuus, kärsimys ja tuloerojen lisääntyminen ovat seurausta ihmiskunnan nykyisistä uskomuksista ja asenteista. Ne eivät ole toimineet ihmiskunnan parhaaksi.

Siksi muutos kaikilla elämän alueilla on välttämätön.

Uskonnonopetuksen uudistaminen on yksi perustava askel kohti parempaa tulevaisuutta. Jos me opetamme lapsillemme niitä samoja asioita, mitä meille on opetettu, opetamme jälkeläisemme jäljittelemään toimintatapojamme. Silloin ei voi tapahtua mitään edistystä parempaan.

Jokainen lapsi on oma yksilö ja jokaisella heistä on jotain erityistä annettavaa. Kouluopetuksen tulisi muuttua siihen suuntaan, että lapsissa piilevä luovuus herätetään kukoistamaan. Kouluissa on liikaa pakollisia aineita, joita jokaisen on opeteltava. Nykyiset ongelmat eivät johdu historian, maatiedon, kemian tai biologian opetuksesta vaan siitä, että kouluopetuksesta puuttuu jotain olennaista.

Jos lapsia kannustetaan tutkimaan sellaisia käsitteitä ja näkemyksiä kuten oikeudenmukaisuus, suvaitsevaisuus, tasa-arvo ja rehellisyys, heitä kutsutaan luomaan uusi tulevaisuus, sillä heidän ideansa voivat olla erilaisia kuin vanhempiensa ja esivanhempiensa. Suvaitsevaisuuteen kuuluu yhtenä osana eriuskoisten ymmärtäminen ja kunnioittaminen. Sen tekee mahdolliseksi tasapuolinen tiedon jakaminen.

Jeesus aikanaan kannusti etsimään totuutta: etsivä löytää ja kolkuttavalle avataan. Peritty uskonto on suurin este omatoimiselle etsimiselle. Sen vuoksi ei voi olla oikein, että vanhemmat kiihkeästi haluavat lapsensa uskovan samoin kuin he ja että koulussa annetaan kovin yksipuolista uskonnonopetusta. Näin toimimalla lapselta tavallaan riistetään henkinen vapaus, jonka Luoja on antanut kaikille sieluille luomislahjana. Vapaus on suurin ajateltavissa oleva lahja.

Kahlin Gibran ilmaisi asian näin:

"Teidän lapsenne eivät ole teidän lapsianne. He ovat elämän kaipuun tyttäriä ja poikia. Antakaa heille teidän rakkautenne, mutta älkää ajatuksianne, sillä heillä on omat ajatuksensa. Te voitte yrittää tulla heidän kaltaisekseen, mutta älkää yrittäkö tehdä heitä itsenne kaltaisiksi. Sillä elämä ei mene taaksepäin eikä viivy mennessä päivässä."

On suuri edistysaskel, jos kouluissa lähitulevaisuudessa perehdytään tasapuolisesti maailman suurimpiin uskontoihin, eikä mitään uskontoa pidetä toista parempana.

Sen sijaan tulisi kiinnittää huomiota uskontoja yhdistäviin seikkoihin.

Kristinuskon osalta olisi tärkeää kertoa, miten alkukristittyjen aito lähimmäisenrakkaus ilmeni arjessa ja mitä arvoja he kunnioittivat, koska nykyiset kristilliset kirkot ovat maallistuneet ja etääntyneet alkuperäisistä arvoista.

Uskonnonopetuksen uudistamista vastustavien kannattaisi pohtia asiaa laajemmin eikä suoralta kädeltä asettua vastahankaan.

VESA VUORINEN Vaasa

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu