Ministeri uhkasi uskonnonopetusta

Jokaisella oppilaalla tulee olla oikeus oppia omaa uskontoa. Kaikille yhteistä uskontotietoa voisi verrata kieltenopetukseen, jossa opetettaisiin sekaisin kaikkia kieliä.

Näin totesi Suomen uskonnonopettajainliiton puheenjohtaja Hannu Koskinen, joka torjui jyrkästi opetusministeri Henna Virkkusen tuoreen ehdotuksen oman uskonnon opetuksen korvaamisesta uskontotiedolla.

Ehdotus ei ole uusi, mutta esittäjän kokoomuslainen puoluetausta hämmästyttää. Aiemmin oman uskonnonopetuksen tuhoamista on tarjoiltu vasemmistopuolueiden ja vihreiden taholta.

Onko kokoomusministeri Virkkusen esityksen taustalla tarve karsia kuntien koulurahoja uskonnon opetusryhmiä kasvattamalla?

Nuorten väkivallanteot sekä lastensuojelun ja nuorisopsykiatrian kasvavat tarpeet ovat nostaneet esiin vaatimuksia yhteisöllisyyden ja lasten kasvua tukevan arvopohjan vahvistamisesta kouluopetuksessa.

Arvot jäävät tyhjiksi sanoiksi, jos niitä ei kyetä määrittelemään.

Kristillisessä kasvatuksessa maailmankatsomuksellinen lähtökohta on avoin ja rehellisesti tunnustettu. Lapselle on tärkeää antaa mahdollisuus kiinnittää elämänsä lujaan eettiseen perustaan. Kristinuskoon sidottujen arvojen pohjalta voidaan johdonmukaisesti perustella ihmisarvon ehdottomuus, ihmisten tasavertaisuus ja elämän tarkoituksellisuus.

Kodit ja kirkot toki vastaavat ensisijaisesti kristillisen kasvatuksen tarjonnasta. Koulu voi kuitenkin myönteisellä tavalla tukea perheiden arvokasvatusta.

Maailmankatsomuksellisesti määritellyt arvot antavat lapsille tässä ajassa heidän kipeästi tarvitsemiaan välineitä hahmottaa oikean ja väärän rajoja. Oman uskonnon opetuksen elämykselliset elementit antavat pohjan, josta käsin on helpompi ymmärtää myös muita kulttuureita ja uskontoja.

Pelkkä pään tieto arvoista ei vielä auta tekemään rakentavia valintoja. Arvot muuttuvat eläväksi käytännöksi vasta laskeuduttuaan sydämen tasolle.

Ehjän maailmankuvan muodostaminen alati moniarvoistuvassa yhteiskunnassa edellyttää riittävää arvokasvatusta kouluissa. Juuri tässä on oman uskonnon opetuksella merkittävä tehtävä.

PÄIVI RÄSÄNEN kansanedustaja, puheenjohtaja Kristillisdemokraatit

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.