Syrjintä on romanien arkea Jyväskylässä

Romaninainen asuu kahden pienen lapsen kanssa Kangaslammella. Terveystarkastaja on todennut asunnossa hometta muun muassa keittiössä yläkerran putkivuodon vuoksi. Keittiö on käyttökiellossa ja korjauksen ajaksi pitäisi järjestää toinen asunto.

Romaninainen on tosiasiallisesti asunnoton, koska yhteiskunta ei ole kyennyt järjestämään hänelle ja kahdelle lapselle ihmisarvoista asuntoa edes korjauksen ajaksi.

Kunnalla on velvollisuus kehittää asunto-olojaan alueellaan siten, että sellaiselle asunnottomaksi joutuneelle kunnan jäsenelle, joka ei ilman kohtuuttomia vaikeuksia kykene asuntoaan omatoimisesti hankkimaan, järjestetään kohtuulliset asumisolot.

Jyväskylässä tämä ei tänä päivänä toteudu. Kylmä tosiasia on, että asuntoa hakeva romaninainen joutuu syrjivään kohteluun erityisesti asunnon hankkimisessa. Vuokranantajaa edustuva julkinen yhteisö ei ole kyennyt järjestämään toista asuntoa romaaninaiselle ja kahdelle lapselle.

Tämä nainen ei ole ainoa syrjivään kohteluun törmännyt romani. Tämä on romanien arkea asuntomarkkinoilla ainakin Jyväskylässä.

JANNE FLORIN Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu