Kyllästyttämislätinä näyttää jatkuvan

Allekirjoittaneen lailla lienee jo huomattava enemmistö yleisöstä sitä mieltä, että vaalirahakeskustelu saisi jo vaimentua - mutta tuskinpa se nyt vielä.

Edelleen on pakinoitsijoita, jotka eivät ole ehtineet kertoa mehukkaimpia näkemyksiään. Vielä on sähköisissä viestimissä haastattelematta eri alojen kansalaisia - joilta on siinä muun asian ohessa aivan pakko kysyä, että mitäpä mieltä haastateltava on vaalirahakorruptiosta?

Runsasta puolta tusinaa aikakausijulkaisua seuraavana pidän asian käsittelyä aivan luonnollisena.

Aivan samalla tavalla niissäkin toistuu julkaisu julkaisulta minkä tahansa asian käsittely. Miksipä nähdä vaivaa uusien aiheiden etsimisessä, kun joku on jo keksinyt aiheen, jota voi käsitellä hieman toisesta näkökulmasta?

Kilpailevat puolueet eivät omissa nimissään näytä olevan erikoisen aktiivisia asian käsittelijöitä, mutta itsestään ohjautuvan keskustelun jatkuva jauhaminen palvelee niitä automaattisesti. Jos kehitteillä oleva laki valmistuttuaan velvoittaa avaamaan salat, on yleisö jo niin kurkkuaan myöten täynnä vuoden 2007 vaalirahoitusta, ettei siitä mahdollisesti vuonna 2010 tai 2011 viitsitä keskustella.

Johtava hallituspuolue on saanut asiassa isän kädestä, kun lähti syyhyttä saunaan ja kertomaan rahoituksestaan. On vaadittu eroamista muistamattomuuden tai väärin muistamisen johdosta.

Tavallisena äänestäjänä näitä syytöksiä lievästi ihmettelen. Eikö poliitikko muka saisi muistaa tai luulla väärin? Eikö muka ole koskaan potentiaaliselle äänestäjälle luvattu ja luultu hänen esittämän asian etenevän toivotulla tavalla, vaikka mielen pohjalla on elänyt epäilys, ettei se taida onnistua?

Pientä myötämielisyyden häivääkin olen ollut syytösten joukosta huomaavinani.

Apu-lehdessä 16.7. kirjoittaa tunnettu kolumnisti ja entinen päätoimittaja Yrjö Rautio otsikoilla "Vaalirahat Suomalaista korruptiota" muun muassa seuraavasti:

"Rahan antajalla on aina joko julkiset tai ainakin salaiset toiveensa. Se ei ole vaarallista silloin, kun kysymys on hyvin yleisistä toiveista, kuten tietyn maailmankatsomuksen edistämisestä, ja kun sekä rahoitus että toiveet ovat julkisia."

Ovathan ainakin suurimpien puolueiden tavoitteet ja toiveet hyvinkin yleisiä, siis rahan antaminen niiden toiminnan tukemiseksi on oikeutettua. Demokraattisessa yhteiskunnassamme tietyn maailmankatsomuksen edistymisen vastustaminen saattaa myös olla yleisesti toivottua ja rahoitettavaksi kelvollista.

YRJÖ JAATINEN Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu