Yritys on väline, ei päämäärä

Keskisuomalainen nosti pääkirjoituksessaan 20.7. esiin nuorten kannustamisen yrittäjyyteen. Tulevaisuudessa hyvinvointi rakennetaan nimenomaan yksityisen sektorin varaan, jolloin on tarpeen pitää yllä ajatusta uusien yritysten synnyttämisestä. Tämä edellyttää uuden sukupolven yrittäjämyönteisyyttä, mutta paljon tärkeämpää on ymmärtää yrittäjyyden olevan nimenomaan väline, ei päämäärä.

Suomalaista julkishallintoa, erityisesti työvoimahallintoa on jo pitkään vaivannut sama ongelma kuin mikä nyt maakunnan ykköslehden retoriikasta paistaa. Puhutaan yrittäjyydestä aivan kuin se tekisi koko maailman autuaaksi.

Yritysten lisäämiseksi järjestetään työvoimapoliittisina kursseina yrittäjyyskursseja ja oppilaitoksiin otetaan yrittäjyyskasvatusta, jolla uskotaan koululuokasta jok'ikisen innostuvan yrittäjyydestä. Tällöin puhutaan välineestä varsinaisen toiminnan sijaan, joka taas valitettavasti voi johtaa jopa potentiaalisten yritysten vähenemiseen.

Ennemminkin nuoria ja aikuisiakin tulisi kannustaa ajattelemaan, havainnoimaan ympäristöään ja kehittelemään uusia ideoita. Sieltä löytyy se uusi lisäarvo yhteiskunnalle, joka nostaa kansantuotetta ja lopulta työllistää myös idean kehittäjät.

Tämän jälkeen on lopunperin aivan sama tapahtuuko idean toteuttaminen yrittäjänä, palkkatyössä tai vaikkapa työosuuskunnan puitteissa, kuten meillä Kyyjärvellä uusia yrityksiä tullaan lähiaikoina "leipomaan".

Erilaisiin tilanteisiin ja projekteihin sopivat erilaiset instrumentit. Yrittäjyydessä tärkeintä ei siten ole väline, vaan sisältö. Tämä tulee aina muistaa.

MATTI MUUKKONEN kunnanjohtaja Kyyjärvi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.