Yksinoikeus elämän eväisiin?

Kansanedustaja Lauri Oinonen varasi kirjoituksessaan "Uskontotunnilta eväät elämään" (Ksml 14.7.) uskonnoille yksinoikeuden moraalisiin arvoihin.

En ymmärrä hänen huoltaan siitä, ettei ev.lut. tunnustuksellista uskonnonopetusta jatkossa järjestettäisikään kaikille. Yhteiskuntamme on tiukilla jo nyt - miksei satujen opettamisen sijaan voitaisi samat voimavarat käyttää johonkin muuhun? Oinonen pikemminkin vaatii uskonnontunteja lisättäväksi.

Mielestäni tunnustuksellinen uskonnonopetus kuuluu koulun ulkopuoliselle ajalle, kodille ja uskonnollisille yhteisöille. Kouluaika tulisi käyttää tehokkaasti.

Arvomaailman opettaminen kuuluu ensisijaisesti vanhemmille. Koulun tulee tukea tätä tehtävää antamalla hyviä elämänkatsomuksellisia ohjeita, ei tuputtaa valmista maailmankatsomusta.

Miksi hyvän elämän ja ihmisyyden arvojen oppimiseen täytyy välttämättä liittää uskonnollisesti latautuneita arvoja? Raamatun ohjeistakin otetaan vain ns. valitut palat, vai ovatko kenties orjuuden oikeuttamista (3.Moos. 25:44-46) tai naisten alistamista (1.Kor. 14:34, 1.Tim. 2:12) koskevat elämänohjeet osa kristillistä opetussuunnitelmaa?

Oinonen ilmeisesti hyväksyy sen, että esimerkiksi maahanmuuttajien ja uskonnottomien lapset laitetaan vaikeaan asemaan: joukkopaine mennä muiden mukana vai tulla eristetyksi vanhempien vakaumuksen tähden. Jos vaikka islam olisi valtauskonto Keuruulla, niin uskoisin Oinosen taistelevan viimeiseen asti luterilaisten perheiden oikeuksien puolesta.

Suomessa ei ole valtionuskontoa, ei myöskään valtionideologiaa.

Tasa-arvon ja tehokkuuden nimissä uskonnonopetuksen (tai uskontotiedon) tulisi olla kaikille samanlaista. Siksi valtionlaitoksen ei pitäisi opettaa tunnustuksellista luterilaisuutta, ateismia, alkiolaisuutta, vasemmistolaisuutta tms. Jos vakaumuksellisen opetuksen linjalle lähdetään, niin sitten voidaankin ottaa opiksi vaikkapa Iranista tai Pohjois-Koreasta.

Jään kauhulla odottamaan milloin täältä lähtee valtuuskunta mallinhakuun.

VILLE PEKKALA yhteiskuntatiet. yo vakuutusmyyjä Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.