Kunnallisjärjestöllä puhtaat paperit

Jyväskylän sosialidemokraattisen kunnallisjärjestön puheenjohtajana haluan kommentoida Kauko Tuupaisen Keskisuomalaisessa 10.7. ("Mitä isot edellä, sitä pienet perässä") esittämää näkemystä kaupungin rahallisesta tuesta poliittisille puolueille seminaarien osallistumismaksuina.

Vaikka kyse onkin suhteellisen pienistä rahamääristä, ei asiaan liittyviä tärkeitä periaatteita pidä unohtaa.

Euroopan parlamentin vaalit ovat tunnetusti ehdokaskeskeiset ja vakavasti otettavan ehdokkaan kampanjakulujen summa voi helposti nousta kuusinumeroiseksi.

Ehdokkaat turvautuvatkin usein varojen keruussaan rahakkaiden seminaarien järjestämiseen tai inflaatiohintaisten taide-esineiden myyntiin.

Nämä keinot ovat kaikkien poliittisten puolueiden ehdokkaiden käytössä ja yleisesti hyväksyttyjä.

Itse suhtaudun kuitenkin varauksella siihen, että poliittisiin kampanjoihin tehtyjen lahjoitusten alkuperä naamioidaan kanavoimalla varat "bulvaanien" kuten erilaisten yhdistysten kautta.

Kauko Tuupainen on oikeassa todetessaan, että kaupungin maksamat, vähemmän tärkeiden seminaarien osallistumismaksut, jotka voidaan helposti tulkita epäsuoraksi tueksi puolueelle tai ehdokkaalle, ovat väärin. Epäselvissä tapauksissa kaupunginhallituksen tulisi päättää osallistumisesta avoimesti.

Tuupainen on kuitenkin väärässä kirjoittaessaan, että "paikallinen SDP on kanavoinut kaupungilta saamiaan seminaarimaksuja Kehittyvä Keski-Suomi ry:n kautta".

EU-vaaleissa Jyväskylän sosialidemokraattinen kunnallisjärjestö teki töitä kummankin paikallisen ehdokkaan, Kalevi Olinin ja Jenny Lindborgin, puolesta mutta ei antanut kummallekaan suoraa tai epäsuoraa rahallista tukea.

Kunnallisjärjestö oli myös täysin tietämätön siitä, että Jyväskylän kaupunki maksoi osallistumisestaan edellä mainitun rekisteröidyn yhdistyksen järjestämään seminaariin. Kunnallisjärjestöllämme ei noissa järjestelyissä ollut osaa eikä arpaa.

Koko poliittisen urani aikana olen puhunut avoimuuden ja läpinäkyvyyden puolesta etenkin kampanjarahoituksen yhteydessä. Näin aion toimia jatkossakin. Odotan, että jonain päivänä puolueiden ja yksittäisten ehdokkaiden kunnallis-, eduskunta- ja Euroopan parlamenttivaaleissa käyttämälle summalle on asetettu selkeä yläraja ja velvollisuus tuoda esiin kaikki merkittävät kampanjan tukijat mukaan lukien ilmoitushintoihin saadut alennukset.

TONY MELVILLE puheenjohtaja Jyväskylän sosialidemokraattinen kunnallisjärjestö

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.