Ministerit joukolla oppiin Kinnulaan

Opiskelu ja matkailu ulkomailla on hyväksi, mutta ministereille olisi hyötyä kotimaankin opinnoista. Sen jälkeen nuorisotyöttömyys taittuisi.

Korkeakouluihin pyrkijöitä oli tänä vuonna 29,2 prosenttia enemmän kuin vuosi sitten, ja ennätysmäärä nuorista jää opiskelupaikatta. Nuorista on 40 prosenttia työttöminä.

Ilman valtion ja kunnan aktiivisuutta nuoren työttömyys usein pitkittyy, muuttuu pysyväksi ja syrjäyttää. Työttömäksi työnnetty ja jätetty maksaa yli 800 000 euroa yhteiskunnalle. Kuvaan tulevat myös sosiaaliset ja terveydelliset ongelmat, ja menetettyjen verotulojen määrä kasvaa.

SDP on viime syksystä asti pyytänyt hallitukselta nopeita toimia työttömyyden ja varsinkin nuorisotyöttömyyden suitsimiseksi. Se on osoittanut, mitä toimia tarvitaan.

Kokeneet poliitikot ovat turhaan edellyttäneet opetus- ja työministereiltä tehokasta yhteistyötä nuorten hyväksi. Hallitus ei ole kuunnellut SDP:n kannanottoja eikä liioin sen toivetta valtakunnallisen työllisyystyöryhmän perustamista. Syksyn lisäbudjetti tulee liian myöhään.

Kannattaisiko ministerien käydä Kinnulassa? Kunnanjohtaja Juha Urpilainen on tehnyt siellä toisenlaista historiaa kuin hallituksemme tahollaan. Hän on nostanut kuntatalouden kuralta plussalle työllistämistoimin ja osoittanut, että työllistäminen kannattaa. Kunnan aktiivisuus työllistäjänä tuo paremman tuloksen kuin syyttely ja työllistämisvelvoitteista laistamisesta koituvien sakkojen maksu.

Virkamiehille, poliitikoille ja opiskelijoille olisi hyväksi tehdä Kinnulaan Keski-Suomeen kunnon opintomatka. Opettajat ovat siellä viisaita ja ystävällisiä.

KATRIINA KAJANNES Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.