Nyt käy kuhina keskustapiireissä

Heimo Linna, ministerinä ollut poliitikko ja yksi harvoista rehellisistä, vaati "Tiitisen listan" julkaisemista (Ksml 15.7.). Linna kuvaa hyvin, miten keskustan puoluerahoitusta entisaikaan hoideltiin.

Julkisuusvaatimukset puoluerahoitukselle ovat lisääntyneet. Nyt kun keskusta kiemurtelee rahoitushommissa, Linna läpivalaisi, miten muun muassa Paavo Väyrysen puheenjohtajakaudella meneteltiin: Ihmisen rehellisyys runtattiin maan rakoon erilaisin keinotekoisin syyttelyin.

Mutta mikäli puolueista löytyisi yhtä rehellisiä pienempiä tai suurempia poliitikkoja, jotka Linnan tavoin toisivat esiin omia kohtaloitaan, asioista seuraamattomatkin kansalaiset saisivat valaistusta siihen, miten kunakin aikana on toimittu politiikassa.

Ihmettelen itsekin sitä, miksi "Tiitisen listaa" ei ole julkaistu? Pitäisihän yhteiskunnallisen toiminnan olla ensiksi rehellistä ja toiseksi avointa. Mikäli listalla olevat ovat töppäilleet aikoinaan, niin asiat ovat vanhentuneet ja useat töppäilijät jo kuolleet. Listan avoimuus, kuten Linna esitti, saattaisi tuoda hyvää tietoa maamme historiasta. Vain tätähän Linna rehellisesti esittää.

Omakohtainen kokemus: Kun eräissä vaaleissa olin hyvän demariehdokkaan vaalityöryhmässä, minut syrjäytettiin eräästä puoluetehtävästä. Syynä oli, että olin väärän demarin tukijana. Tällöin ei ollut kyse mistään puoluerahoituksesta, vaan joidenkin kateellisten demarijäsenten pelin pelaamisesta.

MAUNO SUOKAS Jämsä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu