Kyläkoulut ovat tärkeää pääomaa

Hokan kyläläiset peräävät Kangasniemen kunnalta yhdenvertaisia mahdollisuuksia järjestää lasten päivähoitopalveluja kyläkoulun tiloissa (Ksml 11.7.).

Vaatimus on oikeutettu ja hyvin perusteltu. Lisäksi kyläyhdistys on sitoutunut korjaamaan tarvittavat tilat omalla kustannuksella. Siksi on käsittämätöntä, että kuntapäättäjät haluavat estää tämän.

Kylien kehittäminen on saanut myönteistä huomiota Suomen EU-kaudella ja moniin kehittämishankkeisiin on saatu rahoitusta EU:sta. Eräs selvitys osoitti, että kylissä on huomattava tarve erilaisillle palveluille.

Epätasa-arvo onkin suuri saman kunnan sisällä, eivätkä kylillä asuvat saa vastinetta maksamistaan veroista ym. Eräissä kunnissa kyläkoulujen kehittäminen sallitaan ja sitä tuetaan. Silloin nähdään, että elävät kylät merkitsevät henkistä, sosiaalista, kultturista sekä luontopääomaa, ja ne ovat kannattava sijoitus kunnan tulevaisuudelle, mm. imagolle.

Kyläkouluista voidaan kehittää palvelukeskuksia. Päivähoidon lisäksi niiden yhteydessä voidaan esimerkiksi järjestää ateriapalveluja kotona oleville vanhuksille. Eri-ikäisten harrastusmahdollisuuksien lisääminen ja yhteisöllisyyden tukeminen lisää kaikkien hyvinvointia ja viihtyvyyttä, minkä merkitystä on vaikea rahassa mitata.

Eräissä kunnissa tuetaan aktiivisesti kaikkien kylien tasapuolista kehittämistä; siinä talkootyöllä on huomattava taloudellinenkin merkitys. Asukkaiden luovuus ja aloitteellisuus on merkittävä voimavara, mitä tulisikin tukea eikä missään nimessä tukahduttaa.

EIRA KORPINEN professori Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.