Konsolidointi on valtaamista

Keski-Suomen kesääni kuuluu maakuntaradio ja tietysti lauantaina vahvan lehtimiehen Erkki Laatikaisen kolumni. Viime lauantaina kuultuun osaan ei sisältynyt hänen ajatuksiaan lehtien omistuksesta, mutta onneksi toimittaja antoi vinkin nettikolumnin sisällöstä. Ilokseni Laatikainen käsitteli maakuntalehtien omistusta ja vielä siten, että lehtialan konkarin on helppoa olla täysin samaa mieltä.

En tiedä, mitä mieltä Laatikainen oli virassa ollessaan. Keskisuomalainenhan oli Pro Lehdistön mukana heittelemässä kiviä päälleni, kun taistelin yhden satavuotiaan maakuntalehden puolesta "kasinotalouden mustia korppeja" vastaan; iskut tuntuvat monessa mielessä kipeiltä yli 20 vuoden jälkeen.

Kun Alma Media havitteli Keskisuomalaista muutama vuosi sitten, käyttöön otettiin nimi konsolidointi. Tämä on tyypillistä finanssipiirien siansaksaa, joka merkitsee yhdistämistä. Kansan kielellä konsolidointi on samaa kuin kaappaus tai valtaus, mutta saa asian tuntumaan ikään kuin kunnialliselta.

Olen käsitellyt maakuntalehtien omistusta aika perusteellisesti Jyväskylän yliopistossa 2005 tarkastetussa väitöstutkimuksessani, joka tuskin on kulunut nykyisten lehtiteknokraattien käsissä. Siinä kiinnitän huomiota myös yhteen harvoin esillä olleeseen asiaan: pidän maakuntalehden luonteen takia moraalisesti arveluttavana, että maakunnasta monopoliaseman nojalla kerätyt tilaus- ja ilmoitustulot heitetään maakunnan ulkopuolelle hyvin kevyesti "finanssisijoituksina" ison rahan konsolidointihankkeisiin.

Kyllä Laatkaisen mainitsemille suurille summille löytyisi varmaan käyttöä lehtien omien resurssien kaikinpuolisessa vahvistamisessa varsinkin, kun on varauduttava ehkä yhtä pitkään ilmoittelun lamaan kuin 90-luvulla - ilmoittelu palasi lamaa edeltävälle tasolle vasta yli kymmenen vuoden jälkeen.

Ilkan aktiivisuus omistusmittelöissä ei ole enää yllätys, mutta surullista on oululaisen Kalevan sortuminen samaan leikkiin. Kaleva selvisi 90-luvulla Alma Median "Pohjolan Sammon" ryöstöyrityksestä ja olisi luullut, että silloisesta oltaisiin viisastuttu. Mutta uusiutunut hallitus ja teknokraattinen johto ei ole antanut arvoa edesmenneen Aaro Korkeakiven viitoittamalle tielle vaan alkaa nyt leikkiä ison rahan haltijoiden kanssa.

Kiitoksia Laatikaiselle erinomaisesta avauksesta. Toivon hänen yhtyvän kanssani Honkajoelta muunnellen lainattuun rukoukseen: Varjele maakuntalehtien teknokraattisia johtajia lyömästä päätään "finanssinerojen" rahanhimoisiin rakennelmiin.

PAAVO LINTULA kauppatieteiden tohtori Tampere (Kauhava)

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu