Pukit kaalimaan vartijoina

Koko 2000-luvun on vakuuteltu Suomen erityisasemaa rehellisyyden symbolina. Nyt koko valtakunta pyörii eduskunnan päätösten ympärillä. Monet miettivät, oliko tuo tai tämä päätös jo aiemmin sovittu, oliko tapahtunut massamanipulaatio vaalirahan kautta.

Kuinka hassua, ironista, mutta totta!

Rikoslakiin lisättiin vuonna 2002 pykälät, jotka kieltävät kansanedustajien lahjomisen ja kansanedustajilta lahjuksien vastaanottamisen. Aikaisemmin Suomessa oli kiellettyä vain ulkomaisten kansanedustajien lahjominen.

Lain muuttamista edellytti lahjontaa koskeva Euroopan neuvoston rikosoikeudellinen yleissopimus.

Monissa muissa maissa suhtautuminen kansanedustajien lahjontaan oli ollut itsestäänselvyys ja kielletty jo aiemmin.

Eikö tuon pitäisi olla ensimmäinen edellytys? Eikö kansanedustajaksi valitun pitäisi olla kaikin puolin esimerkkikansalainen? Eikö tuo kansanedustajalle itselle säädetty laki jo sinänsä heikennä kansanedustuslaitoksen uskottavuutta? Mitä sitten tekevätkään nämä kesäiset paljastukset?

On yhtä naiivia kysyä nyt keskikesällä, onko eduskunnan uskottavuus laskenut. Uskotko kansanedustajien vilpittömyyteen.

Uskallan väittää ja näyttää, miten korruptio toimii valtakunnan tasolla ja miten suuri ongelma tämä on erityisesti kuntatasolla. Jo tuo lause kertoo sen, ettei noin saa kirjoittaa. Se loukkaa, se pelottaa, se voi viedä vallan ja muuttaa perinteisen kuntaorganisaation toimintakulttuurin, jos tuollaisia ajatuksia päästetään kansan luettavaksi.

Minun toivottiin osallistuvan kesän 2008 keskustan Joensuun puoluekokoukseen. Minun toivottiin käyttävän siellä puheenvuoron.

Näin myös tapahtui. Lyhyessä puheessani totesin, että silloinen vaaliskandaali oli vasta alkua ja vaadin pääministeri Matti Vanhasta ottamaan pian esille pian korruption vastaisen työn.

Esitin lisätalousarvioon miljoonaluokan panostusta korruption vastaiseen toimintaan. Puheen jälkeen Matti Vanhanen kysyi minulta kahden kesken, miten niin ei ole ohi? Mistä nyt hyökätään?

En sitä kertonut, mutta toistin puheessani esittämäni vaatimuksen huomattavasta määrärahasta korruption vastaiseen toimintaan.

Matti Vanhanen totesi: "Sitä täytyy vakavissa mielin harkita!"

Tilannetta kuvaa nyt hyvin median kysymys, ovatko Lapin seminaarimatkat uhka vilpittömyydelle, ovatko ne korruptiota? Kolmen suurimman puolueen kansanedustajat vastaavat, ei, ei sitä näin voida katsoa!

ILARI KOTIMÄKI ex-kunnallispoliitikko Jyväskylä, Pihlajavesi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.