Kohtuuton käyttömaksu

Miksi Jyväskylä on ottanut käyttöön urheilukenttien käyttömaksun (2 euroa / krt) seuroihin kuulumattomilta käyttäjiltä?

Törmäsin asiaan käydessäni Palokan kentällä keihäänheittoa harrastavan poikani kanssa. On kohtuutonta, että luontaista liikuntaintoaan toteuttavat lapset ajetaan pois kentiltä sillä verukkeella, ettei heillä ole mukana tarvittavaa maksua.

Onneksi sentään kenttämestareilta löytyy enemmän ymmärrystä ja inhimillisyyttä kuin päättäjiltä, jotka ovat näennäisten säästöjen toivossa valmiita hävittämään seurojen ulkopuolisen liikuntaharrastuksen kaupungistamme.

Kun lapset viettävät nykyisin yhä enemmän aikaa tietokonepelien ym. passiivisten harrastusten parissa, kaupungin olisi nimenomaan tuettava liikuntaharrastuksen syntymistä lisäämällä mahdollisuuksia liikunnan monipuoliseen harrastamiseen. Liikuntapaikat on rakennettu ja niitä ylläpidetään veronmaksajien varoin, joten on kohtuullista, että veronmaksajat saavat käyttää niitä seuravuorojen ulkopuolella.

Kaksi euroa jokaisesta kentän käyttökerrasta voi olla iso raha pienituloiselle lapsiperheelle, varsinkin jos kentälle mielii useampana päivänä viikossa. Kaupungin ratkaisu lisääkin kaupunkilaisten sosiaalista epätasa-arvoa. Jos kuusivuotias lapsi juoksee radalla ja hyppää pituutta tunnin ajan, kuluuko kenttä niin paljon, että siitä on perittävä maksu?

Ilmeisesti kaupungin kanta on, että verorahoin rakennetut liikuntapaikat on järkevämpi pitää tyhjillään kuin rohkaista lapsia liikunnan pariin.

Onko kukaan ajatellut, miten tällainen politiikka vaikuttaa asukkaiden terveyteen ja hyvinvointiin pitkällä tähtäimellä? On tunnettua, että lapsena alkanut liikuntaharrastus vaikuttaa positiivisesti yksilön terveyteen ja sitä kautta kansanterveyteen.

Millaisia rahavirtoja kaupunki kuvittelee saavansa käyttömaksuista?

Kokemus osoittaa, että maksu pikemminkin karkottaa käyttäjät pois kentiltä kuin lihottaa kaupungin rahakirstua. Kattavatko kolikoina kerättävät käyttömaksut edes maksujen keräämisestä ja tilityksestä aiheutuvat kulut? Ajatelkaa myös kentänhoitajaa, jonka pitäisi päättäjien näkemyksen mukaan häätää liikunnanriemuiset lapset pois kentältä maksun puuttuessa.

Liikunta-asioista päättäjät: seuratkaa järjen ääntä ja poistakaa käyttömaksut kaupunkilaisten liikuntaharrastusmahdollisuuksien lisäämiseksi.

MIKA LÄHTEENMÄKI Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu