Isot edellä, pienet perässä!

Valtakuntaa ravistellut "vaalirahakohu" on levinnyt myös Keski-Suomen korkeudelle, ainakin Jyväskylään. Muuhun johtopäätökseen en voi tulla, kun olen tutkiskellut kolmen koplan (SDP, Kokoomus ja Keskusta) puuhastelua EU-vaalien rahoittamiseksi. Valtakunnalliset puolueet ovat onnistuneet kierrättämään rahaa vaalikassoihinsa erilaisten peitejärjestöjensä kautta, mutta kyllä Jyväskylässäkin osataan.

Paikallinen SDP on kanavoinut kaupungilta saamiaan seminaarimaksuja Kehittyvä Keski-Suomi ry:n kautta. Yhdistyksen puheenjohtaja Kimmo Suomi on EU-vaaliehdokkaana olleen Kalevi Olinin (sd.) professori- ja puoluetoveri.

Homma on toiminut niin, että kaupunki on maksanut kolmen henkilön osallistumisen "Energia, Eurooppa ja Suomi -seminaariin" 17.4.2009, vaikka "vaaliseminaari" oli muistaakseni ilmainen. Kutsukortit maksoivat kaupungille 600 euroa.

Keski-Suomen Kokoomus ry puolestaan laskutti Jyväskylässä 25.5.2009 pidetystä "Menestyvä Suomi" -ajankohtaisseminaaristaan kolmen henkilön osallistumisena 750 euroa. Tilaisuus oli kaikille maksullinen.

Jyväskylän Keskusta ry ei ollut muita huonompi, vaan Suomen Keskusta rp laskutti kaupunkia Helsingissä pidetystä "Keskustan Suomen linja" -talousseminaarin 2.6.2009 kolmesta lipusta 1 650 euroa, vaikka tilaisuuteen ehti vain yksi jyväskyläläinen osallistuja.

Asian tekee mielenkiintoiseksi sekin, ettei EU-vaalien aikainen touhuilu ollut ensimmäinen kerta, vaan ainakin SDP:n "taustajärjestö" ja kokoomus ovat harrastaneet vastaavaa toimintaa jo vuonna 2007.

Miksi selvittelin asiaa? Kolmesta syystä:

- Ensinäkin voimassa oleva kuntalaki kieltää kuntien rahallisen tuen poliittisille puolueille, vaikka esimerkkitapauksissa tuki oli "naamioitu" seminaarimaksuiksi.

- Toiseksi asiasta ei ole tehty päätöstä missään kunnan toimivaltaisessa elimessä, vaan päätös on syntynyt ns. puheenjohtajistossa, johon kyseisten puolueiden kellokkaat kuuluvat.

- Kolmanneksi, edellisestä johtuen, muut puolueet eivät olleet tietoisia asiasta, koska päätöstä ei tehty kaupunginhallituksessa.

Tulen esittämään Jyväskylän kaupunginhallitukselle, että edellä mainitut lainvastaiset suoritukset peritään takaisin kaupungille.

Vastaisuudessa kaikenlaisesta puolueiden ja niiden taustajärjestöjen tukemisesta on pidättäydyttävä, ellei kysymyksessä ole kaupungin viranomaisen päättämä ja kustantama avoin yleisötilaisuus. Myös Suomen perustuslain 6. kohta (Yhdenvertaisuus) on huomioitava päätöksenteossa.

KAUKO TUUPAINEN kaupunginvaltuutettu (PS) Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu