Uskonnot ja uskonnottomuus

Moniuskontoisen Rotary-järjestön asioissa liikkuessa joutuu kohtaamaan uskontojen ja uskontokulttuurien kirjon vevoitteella, ettei tunnustuksellisuudesta saa tulla suvaitsevuuden jakolinjaa.

Rotaryn syntysanat lausuttiin runsaat sata vuotta sitten syvästi uskonnollisessa Yhdysvalloissa, mutta sen jälkeen jäsenkunta on kasvanut yli 1.2 miljoonaan käsittäen lähes kaikki maailman maat ja uskontokunnat. Tästä seuraa uskonnollisen dialogin, ekumenian tarve, ettei uskontojen annettaisi etäänyttää ketään eettisyyttä korostavasta toiminnasta.

Eri uskonnoista puhuminen suvaitsevaisuutta korostaen tahtoo tuottaa pahaa mieltä näitä pohtimattomien mielissä ja suorastaan vihaa fundamentaalisesti ajattelevien keskuudessa. Uskontokulttuureille on lähes poikkeuksetta rakennettu ihmisyhteisöjen elämäntapa ja asetettu arvot niiden mukaan.

Esimerkiksi kristillinen ja islamilainen todellisuus pohjaa yksijumalaisuuteen, mutta profeettojen antamat sovellukset tuottavat hyvin erilaiset elämäntavat ja velvollisuudet hyvän elämän toteuttamiselle.

Kristillisyydessä eri kirkkojen asema on varsin itsenäinen, mutta islamilaisuudessa taas usko ja laki yhdistyvät kaikkialla.

Idän keskeisimmissä uskonnoissa, hindulaisuudessa ja buddhalaisuudessa, suhtaudutaan todellisuuteen aika välinpitämättömästi ja korostetaan elämänjanoa. Molemmissa painotetaan henkistä ulottuvuutta ja sen katsotaan avartavan tajuntaa ja vievän ihmisen lähemmäs elämän tavoitetta, maailmansielun kokemista.

Näissä oloissa on syytä ylläpitää dialogia, ajatusten ja tunteiden vaihtoa, missä se vain on mahdollista, sillä suvaitsevaisuudella rakennetaan aina myös rauhaa. Eri uskontokuntia ja kirkkoja edustavien henkilöiden tavoissa ja tottumuksissa on eroja, jotka saattavat loukata toista ellei kuvaa uskontojen moninaisuudesta tunneta ja osata soveltaa käytäntöön.

Mutta kyse ei ole pelkästään uskonnoista ja niiden eroista, kun uskonnottomien määrä kasvaa koko ajan. Ihmisyhteisön verkottuminen monella tavalla ja tasolla saattaa uskonasioissa ja uskovissa tuottaa kasvavia ristiriitoja. Monen uskontokunnan kiivaimmat edustajat, fundamentalistit ja uutta uskonnotonta maailmanselitystä etsivät, saattavat tuottaa ongelmia suvaitsemattomuudellaan.

Tässä mielessä toiminta monikulttuurisessa ja moniuskontoisessa ympäristössä on haastavaa ja antoisaa kunha muistaa, ettei yhtä ainoaa tapaa ajatella ole olemassa uskonnoista ja uskosta puhuttaessa.

Rotary-konferenssien hartaustilaisuudet ovat herkkiä hetkiä, kun eri uskonto-, oppi- ja aatesuuntausten edustajat esittävät ikuisia ajatuksia kultaisen säännön pohjalta.

LARS-OLOF FREDRIKSSON Äänekoski

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu