Miksi vain energiajuomiin pitäisi puuttua?

Kansanedustaja Tuula Peltonen oli kirjoituksessaan "Energiajuomiin pitää puuttua" (Ksml 7.7.) mielestäni ristiriitainen ja johtopäätöksissään väärässä.

Peltonen keskittyy lähinnä kofeiinin vaikutuksiin kasvuikäisissä nuorissa. Kofeiinilla onkin todistetusti pitkäaikaisessa käytössä haitallisia vaikutuksia niin lapsen kuin aikuisenkin elimistölle, joten huoli tästä kehomme ulkopuolisesta yhdisteestä sinänsä on täysin aiheellinen. Tauriinia, jonka hän mainitsee energiajuomien yhteydessä, taas löytyy ihmisen elimistöstä luonnostaan. Silti Peltonen ottaa silmätikukseen energiajuomat ja peräti vaatii niiden kieltämistä alle 18-vuotiailta!

Peltonen lainaa ministeri Sirkka-Liisa Anttilan (paikkansapitävää) lausuntoa eri nautintoaineiden kofeiinipitoisuuksista, kupillisessa kahvia on saman verran kofeiinia kuin tölkillisessä energiajuomaa. Silti Peltosen johtopäätös on: "näinkin paljon kofeiinia sisältävien tuotteiden tulisi olla myyntirajoitteisia nuoria ajatellen. Ikärajaksi myynnille voitaisiin laittaa 18 vuotta."

Eikö samalla logiikalla vielä kofeiinipitoisemman kahvin tulisi olla myös K-18 -tavaraa?

Epäilen, että kyse on vain asenteesta tiettyä tuoteryhmää ja sen kuluttajakuntaa kohtaan. Äänten katoamisen pelossa ei uskalla Suomen kaltaisessa kahvilallien luvatussa maassa sanoa kahvinjuonnista poikittaista sanaa. Tästä kertoo nykyinen lainsäädäntökin: juomien, joiden kofeiinipitoisuus on yli 150 mg/l, pakkausmerkintöihin on lisättävä maininta "Korkea kofeiinipitoisuus" ja ilmoitettava kofeiinipitoisuus, mutta ko. merkintävaatimusta ei sovelleta kahvi- tai teepohjaisiin tuotteisiin.

Elämmekö me tosiaan niin pahasti kahviriippuvaisessa yhteiskunnassa, että poliittinen vaikuttaja voi julkisesti ehdottaa korkeakofeiinisten tuotteiden K-18 -leimaamista ilman että se koskisi kahvituotteita?

Laki olkoon sama kaikille.

VILLE PEKKALA yhteiskuntatiet. yo vakuutusmyyjä Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.