Puuasiat pielessä

Iskeekö Suomi päätään nyt ruotsalaiseen mäntyyn? Asiantuntijoiden mukaan Suomessa on puuta enemmän kuin koskaan, mutta ei se siltä näytä.

Hämmästyin suuresti ostaessani kesämökille lautaa asianomaisesta keskisuomalaisesta liikkeestä, kun pihaan karautti jättikokoinen ruotsalainen rekka täynnä lautaa. Kunnon lautaa ei kuulemma Suomesta saa mitenkään ja ostamani kyllästetty lautakin oli perin oksaista.

Sahoja lakkautetaan ja työttömiä lomautetaan, vaikka maassa on suuri lama. Ruotsalainen työ näyttää olevan halvempaa kuin suomalainen - tai toiminta kilpailukykyisempää. Onko kyseessä markkinoiden valtaamiskysymys, kuten näyttää käyvän halvemman maidon kanssa. Johan suuri osa puun jalostuksestamme on länsinaapurin ja muussakin ulkomaisessa omistuksessa.

Joku kuitenkin vetää liikaa välistä Suomen puunjalostuksen tuotoista. Onko kyseessä liian korkeat, kotimaiset palkat, raakapuun hinta, liiansuuret osingot, johdon optiot, palkat ja huono johto, logistiikka? Syitä pitää varmasti katsoa peilistä varsinkin tällaisessa taloudellisessa tilanteessa.

Onko ns. ahne sukupolvi syönyt metsistä kunnollisen laudan sahatukit tai keittänyt ne jopa selluksi? Näyttää, että ainakin tienvarsimetsissä jäljellä on etupäässä vain ohutta riukupuuta ja risukkoa.

Jotain tarttis kai asialle tehdä, kun poliitikotkin vain kinastelevat omissa valtapyrkimyksissään seuraavia vaaleja varten tulevaisuuden velkaa kasvattamalla ja kun valtion muukin omaisuus on kohta syöty.

VEIKKO AVIKAINEN Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu