Pysäköinti, valvonta ja vammaisuus

Ensimmäistä maailmanlaajuista MS-päivää vietettiin 27.5. Suomen MS-liitto oli järjestänyt päivään liittyen tapahtumia eri puolille Suomea, yhden niistä Jyväskylän Kävelykadulle.

Tapahtumaan osallistui innolla MS-sairaita eri puolilta Keski-Suomea ajatuksella "hienoa, kun pääsemme kertomaan ihmisille sairaudestamme". Toivoimme tapahtuman lisäävän ihmisten ymmärtämystä tähän parantumattomaan sairauteen, joka aiheuttaa mm. vakavia ongelmia liikuntakykyyn ja ylipäänsä liikkeiden hallintaan sekä jaloissa että käsissä. Yksi sairauden oireista on myös äkillinen väsymys.

Osa Jyväskylän tapahtumaan osallistuneista tuli paikalle tukeutuen rollaattoriin, osa invamopolla, jotkut parempikuntoiset vain kävelykeppiin tukeutuen. Tämähän oli meidän tapahtumamme.

MS-liitto oli päättänyt , että katutapahtumassa jaetaan ilmapalloja. Sitä varten tämä vammainen porukka änkesi paikalle 30 kiloa painavan kaasupullon. Sitä ei saatu paikalle kantamalla eikä rollaattorilla, niinpä se tuotiin puheenjohtajan autolla, joka pysäköitiin Jyväskeskuksen viereen sairaiden tukikohdaksi.

Auton tuulilasissa oli suurikokoinen MS-päivän plakaatti sekä tietenkin invapysäköintilupa. Auton lähettyvillä häärivillä MS-potilailla oli yllään värikkäät MS-liivit.

Yllätykseksemme automme oli saanut parkkisakon. Rakentava panos teemapäivällemme. Pysäköinninvalvoja ei ottanut meihin yhteyttä - olimme kuvitelleet, että invalupa ja juhlapäiväplakaatti tuulilasissa olisi riittänyt.

Vastalauseemme viranomaisille hylättiin. Siihen oli liitetty lapun kirjoittaneen kirjoittaneen pysäköinninvalvojan perustelu: "Valitettavasti en työni puolesta voi alkaa kyselemään ihmisiltä heidän omistussuhteitaan ajoneuvoon, kukaan ei myöskään tullut keskustelemaan, kun virhemaksua kirjoitin asiakkaan autoon".

Lappu oli kiinnitetty samaan tuulilasiin , jossa oli suurikokoinen MS-päivän mainos. Meillä vieressä oli saman tapahtuman liivit ja koko tienoo oli kirjavanaan tapahtuman ilmapalloja.

Ei olisi tarvinnut siis kysellä vaan käyttää silmiään ja laskea 1+1. No, ehkä yhtälö on hieman liian vaikea - tai sitten parkkisakkoja kirjoitetaan silmät ummessa.

Tapaus taitaa kuvata Jyväskylän asennetta vammaisten ongelmiin. Sakko täytyy kirjoittaa, vaikka juuri Kävelykadulle pysäköity auto mahdollisti MS-sairaiden tempauksen Jyväskylässä.

Vanha tuomarin ohje sanoo: "Se, mikä ei ole kohtuulista, ei voi olla lakikaan". Arvoisat pysäköinninvalvojat, panoksenne ensimmäisen kansainvälisen MS-päivän järjestämisessä ylitti kohtuullisuuden rajan.

PEKKA SJÖGREN puheenjohtaja Keski-Suomen MS-yhdistys

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.