Rohkeutta sosiaaliseen elvytykseen

Nyt olisi oikea aika elvyttää nostamalla köyhien perheiden käytettävissä olevia tuloja. Juuri köyhät perheet kuluttaisivat varmimmin joka sentin ja elvyttäisivät näin kotimarkkinoita. Näin toivoivat Yhden Vanhemman Perheiden Liiton edustajat evästäessään kesälaitumille lähteviä Lapsen puolesta -ryhmän edustajia. Yksinhuoltajat ovat oikealla asialla heikosta taloustilanteesta huolimatta ja juuri siksi.

Yhden vanhemman perheitä on Suomessa noin 118 000 eli parikymmentä prosenttia kaikista lapsiperheistä. Näistä perheistä yli 32 prosenttia luokitellaan köyhiksi ja niillä on myös suurin riski joutua toimeentulotukiasiakkaiksi.

Näissä perheissä asuu paljon lapsia. Myös heille pitää antaa mahdollisuus kasvaa tasapainoisiksi, työtä tekeviksi aikuisiksi.

Kuvaavaa on, että Stakesin vuoden 2008 tilastojen mukaan peräti 23,3 prosenttia yhden vanhemman perheistä sai toimeentulotukea, kun vain nelisen prosenttia kahden vanhemman perheistä joutui turvautumaan toimeentulotukeen.

Toimeentulotuen ostovoima on laskenut noususuhdanteen aikana. Hienoa oli 2000 luvun alussa aikaansaatu päätös toimeentulotuen 7 prosentin omavastuun poistosta. Inflaatio on kuitenkin syönyt tämän hyödyn.

Kaiken lisäksi pienituloisimmat perheet "hävisivät" myös lapsilisän ja elatustuen korotukset, sillä ne leikkaavat automaattisesti toimeentulotuen määrää. Monet kunnat eivät käytä harkinnanvaraista taikka ennaltaehkäisevää toimeentulotukea, vaikka siihen olisi monen pienituloisen kohdalla selvät perusteet, Yhden Vanhemman Perheiden Liitto muistuttaa.

Toimeentulotukilakiin kirjattiin vuoden 2008 alusta määräajat toimeentulotukiasioiden käsittelylle. Ei liene yllätys, että monissa kunnissa hakemusten käsittely venyy yli määräajan. Toimeentulotuen hakeminen on erittäin monille myös niin vaikeaa ja nöyryyttävää, etteivät läheskään kaikki tukeen oikeutetut hae sitä.

Paradoksaalista on, että osa yksinhuoltajista joutuu jopa tekemään perheestään lastensuojeluilmoituksen tullakseen kuulluksi ja saadakseen apua taloudelliseen ahdinkoonsa.

Toimeentulotukihakemukset pitää käsitellä määräajassa ja tukea on nostettava.

Sadan euron tasokorotus toimeentulotukeen auttaisi yhden huoltajan perheet selviämään pahimmasta. Korotuksen kustannuksiksi on arvioitu runsaat 30 miljoonaa euroa.

Vaikka summa kuulostaa suurelta, kannattaa huomata, että sillä ei saa tähän maahan kovin pitkää pätkää moottoritietä. Toinen vaihtoehto kaikkein köyhimpien lapsiperheiden tukemiseksi olisi lapsilisän ja elatustuen etuoikeuttaminen niin, että ne eivät enää leikkaisi toimeentulotukea.

AILA PALONIEMI kansanedustaja ( kesk) Valtiovarainvaliokunta, kunta- ja terveysjaosto

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.