Lapsuusrauha on tärkeä asia

Meidän suomalaisten laskennallinen elinikä on noin 80 vuotta.

Samassa ajassa mänty kasvaa tukkipuuksi. Jos männyn taimea kolhaistaan pienenä, se ei estä sen kasvua. Siihen jää kolo tai se voi kasvaa vinoon, mutta se kasvaa 80 vuotta vaikka sen latva katkaistaisiin. Siitä ei vain kasva suora terve tukkipuu. Puut ovat luonnon ja ympäristön armoilla.

Me ihmiset olemme monessa asiassa toistemme armoilla. Olemme Suomen lain edessä monen ikäisinä alaikäisiä. 18-vuotiaina saamme paljon oikeuksia, joita voimme sitten toteuttaa noin 62 vuotta. Ensimmäisiä oikeuksia työtekoon saamme jo 15-vuotiaina. Alkoholia ja tupakkaa saamme ostaa ja nauttia 18-vuotiaina.

Syyt rajoituksiin ovat sekä psykologisia että fyysiologisia. Psyykkisesti lapsi ei kehity tasapainoisesti, jos hän ei opi kohtaamaan ihmisiä ja todellisuutta ilman minkäänlaisia huumaavia aineita. Kouluilla ja vanhemmilla on tässä tietty kasvatuksellinen tehtävä, rohkaista ja opettaa meidät ujot vähäpuheiset suomalaiset kohtaamaan toisemme ja arvostamaan toisiamme.

Fysiologisesti lapsen maksa ei pysty polttamaan alkoholia. Tupakka aiheuttaa riippuvuuden aikuisellekin. Lapsia olemme vain kerran, sitä ei voi ensin opetella.

Syy tähän ihmisen elämän kaaren tarkasteluun on uutinen hovioikeuden päätöksestä, että 15-vuotiaan lapsen voi joku aikuinen "lievästi" raiskata. Miten voi olla mahdollista, että aikuinen ei voi pitää housujaan jalassa ja toimia oikein?

Ei voi olla sellaista mielen huumausta, että pitää 15-vuotias ottaa väkisin. Aikuinen vain kävelee pois ja laittaa vehkeet piiloon. Lapsella on vielä 65 vuotta aikaa harjoittaa itsestään nauttimista - tai, tässä tapuksessa, kestää se häpeän ja tuskan tunne, jonka aikuinen on omassa nautinnon halussaan aiheuttanut.

Taimi on mennyt rikki. Maksaa yhteiskunnalle miljoona euroa saada kasvu tuettua loppuun asti ja sittenkin se helposti voi kasvaa pahasti vinoon - ja silloin ei tullutkaan tukkipuuta.

Haluan perustaa yhdistyksen, joka ajaa lapsuusrauhaa, tai jos sellainen jo on, haluan liittyä sen jäseneksi. Haluan, että me aikuiset annamme lasten kasvaa rauhassa.

Lapsina lasten tulee leikkiä ja heillä on kaikki elämäntaidot opittavana ja lisäksi vielä koulusivistys hankittavana.

Kieltäydytään me aikuiset hankkimasta Suomen lapsille alkoholia ja tupakkaa.

Kyllä he ehtivät sitten 62 vuoden ajan päättää, mitä haluavat kokeilla.

Päätetään, että annetaan lasten rauhassa kasvaa ja opetella ne lisääntymisen leikit, kun aika on heille kypsä.

Päätetään suoda lapsille heidän lapsuusrauhansa, joka on erilainen eri ikäkausina - ja päätetään itse nauttia aikuisuudesta ja sen tuomista vastuista.

VAILI JÄMSÄ-UUSITALO Oulu

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu