Työllistävää täsmäelvytystä, heti

Taantuma on muuttumassa lamaksi. Yt-neuvottelujen tuloksena ovat lomautusten sijaan yhä useammin irtisanomiset. Yli 300 000 työhaluista suomalaista on vailla palkkatyötä. Keski-Suomessa henkilöstöään irtisanovien yritysten lista kasvaa lähes päivittäin.

Erittäin monessa yrityksessä ja työpaikassa tehtiin ennätysmäisen nousukauden aikana jatkuvasti ylitöitä ja keskityttiin perustyöhön. Tuotekehitys, prosessien tehostaminen ja uudet innovaatiot jäivät taka-alalle. Nyt täytyy panostaa osaamisen kasvattamiseen, kun siihen on aikaa ja mahdollisuus.

Tätä työtä täytyy valtiovallan toimin tukea. Meillä Keski-Suomessa on toimiin ryhdytty Jykes Oy:n ja TE-keskuksen johdolla. Yhteinen vahva tahto on löytää kestäviä, työpaikkoja säilyttäviä ja uusia tuovia ratkaisuja.

Työllisyysmäärärahojen ja koulutusmäärärahojen kasvattaminen tukee tulevaa kasvua ja estää syrjäytymistä. Näin työpaikkojen ammattiosaaminen vahvistuu ja maailmantalouden elpyessä yrityksillä on heti valmiudet ottaa osansa kasvavista markkinoista.

Valtionhallinnosta häviää ns. tuotavuusohjelman kautta tuhansia työpaikkoja.

Ajoitus pitäisi siirtää kokonaisuudessaan tulevalle nousukaudelle, kun osaavasta työvoimasta tulee pulaa. Nyt valtion toimet ovat surullista katseltavaa. Samalla kun pumpataan rahaa olemassa olevien työpaikkojen säilyttämiseksi, irtisanotaan valtion ja valtion päätösvallassa olevien yhtiöiden toimesta tuhansia ihmisiä.

Viimeisimmät uutiset mahdollisista varuskuntien lakkauttamisista esim. Keuruulta ovat tässä ajassa omituisia. Jos tarvetta joskus tällaisille toimenpiteille tulee, tulee olla valmiit suunnitelmat korvaavista työpaikoista.

Työtä meille suomalaisille riittää kotimaassakin, siitä korkea elintaso ja erityisesti ikääntyvä väestö pitää huolen. Julkista taloutta on hoidettava niin, että se antaa mahdollisuuden pitää palvelut toimivina ja tehokkaina.

Kokonaan oma lukunsa on kuntatalous, jossa pahimmat vuodet ovat vasta edessä. Valtion tehtävänä on turvata kansalaisten peruspalvelut. Ilman kunnille suunnattua lisärahoitusta suuri osa kunnista ei pysty näitä terveys-, opetus- ja hoivapalveluja järjestämään.

Työllistävää täsmäelvytystä tarvitaan heti. Massatyöttömyys aiheuttaa ihmisille ja perheille korjaamattomia vahinkoja ja yhteiskunnalle suuria kustannuksia, kuten Keskisuomalaisen pääkirjoituksessa 1.7. todettiin. Hallituksen pitäisi aikaistaa budjettiriihtä.

Toivottavasti elinkeinoministeri Mauri Pekkarisen (kesk) elvytystä korostavat ehdotukset (Ksml 30.6.) johtavat välittömästi toimenpiteisiin. Samanlaisia esityksiä on tullut jo aiemmin opposition taholta.

Vai ottaako hallitus linjakseen puhemies Sauli Niinistön (kok) ehdottamat pikaiset julkisten menojen leikkaustoimet? Toteutuessaan ne koituisivat palkansaajille ja palvelujen käyttäjille turmiollisiksi.

AHTI RUOPPILA SAK, aluejohtaja Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu