Seminaariturismi on tuttu ilmiö

Eduskunnan puhemies Sauli Niinistö vertaa (Ksml 30.6.) seminaarikulttuuria erääksi korruption osatekijäksi, savuverhoksi muulle toiminnalle.

Samankaltaiseen asiaan otin kantaa paikallisesti keväällä 2001. Myös nuo matalammalta tasolta esiin tuodut tapaukset johtivat jäljiltään Lappiin, joka oli puhemiehenkin esimerkkinä. Pohdiskelin noiden "seminaarimatkojen" aiheuttamaa turhaa verovarojen kulutusta näennäisiin ja luottamushenkilöiden haluamiin virkistysreissuihin, joiden yhtenä tarkoituksena oli nautia virvokkeita lappalaisesta kuksasta.

Tietenkin sain kuulla selityksiä, vasta-argumentteja ja paheksuntaa. En sentään verrannut asiaa korruptioon, josta olen puhemiehen kanssa samaa mieltä.

Jämsän ulkopuolella järjestettyjä valtuuston koulutuksia vastustin niin ikään muualle vietyinä verorahoina. Enkä myöskään osallistunut niihin. Perustelin kantaani sillä, että Jämsässä oli lukuisia koulutustiloja, joiden sivuuttamisella syrjitään paikallisia yrittäjiä.

Jokainen täystolkkunen ymmärtää, että kun pääsee verovaroin kustannettuna kauas, seminaariasian varjolla voi luoda muutakin virkistettä - kuka mitäkin haluaa. Siksi olin noissa verorahojen käytöissä "tiukkapipoinen" ja osoitin sen eriävillä mielipiteillä ja tilaisuuksiin osallistumattomuudella. Koska kuitenkin aina apua tarvitsevat vähäosaisemmat ihmiset joutuvat tyytymään vastauksiin: "Nyt ei ole rahaa".

MAUNO SUOKAS Jämsä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu