Vanhemmat ovat vastuussa lapsistaan

En ymmärrä miksi vanhemmat syyttävät (tässäkin lehdessä) nimimerkin takaa seurakunnan, oppilaitosten tai päiväkodin henkilökuntaa siitä, että heidän lapsensa oppivat huonoille tavoille. "Pettynyt äiti" oli jonkin aikaa sitten tuohtunut, koska lapsensa muka rippileirillä oppinut tupakoimaan.

Kun tämä hektinen maailma rajoittaa lapsen ja vanhempien yhteistä aikaa, se on surullista.

Kuitenkin te vanhemmat olette lapsen vauvaiästä lähtien vastuussa siitä, millaisen arvomaailman ja elämäntavan lapsi kasvettuaan valitsee.

En ihmettele ollenkaan, että uusavuttomuus Suomessa rehottaa. En ihmettele, että nuorten pahoinvointi lisääntyy. Kun sinä äiti tai isä et muka kiireiltäsi kerkiä antamaan lapsellesi kuin tietokoneen, rahaa tai jotain muuta - että hän ei häiritse sinua ja on poissa silmistäsi - niin älä valita.

Myös kummien tehtävä on tukea lasta oikeisiin ja hyviin valintoihin elämässä. Älä valita siksi, että et osaa katsoa peiliin.

Päiväkodin tehtävä on tukea vanhempia lapsen kasvussa ja elämässä. Koulun tehtävä on opettaa lapselle kulttuurissamme tärkeiksi katsottuja ammattiin suuntaavia oppeja. Seurakunnan tehtävä on antaa mahdollisuus kristinuskon parempaan ja lähempään tuntemiseen sekä valmistaa lapsi ymmärtämään uskoa ja ehtoollisen merkitystä.

Mikään instanssi, ei edes poliisi, vie teiltä vanhemmilta pois sitä vastuuta, mitä valintoja alaikäinen lapsenne tekee.

Edellä mainitut yhteiskunnan tahot ovat tukena vanhemmille kasvatuksessa ja elämälaadun kohottajana. Nämä tahot eivät kasvata lastanne. Se on vanhempien tehtävä. Nämä tahot haluavat tukea teitä kasvatuksessa. Vain tukea!

On turhaa yrittää siirtää pois omaa vastuutaan, se on kuin heitteillejättöä vanhempana / aikuisena.

Keskustelkaa lastenne kanssa - älkää työntäkö syrjään. Näyttäkää välittämisenne läsnäololla, ei rahalla tai materialla.

Kaikki mitä lapsenne maailmalla näkee, hyvää tai pahaa, on painuva hänen mieleensä sellaisena kuin te vanhemmat hänet kasvatatte. Teidän tehtävänne on opettaa oikea ja väärä, niiden käsittelyn vastaanottaminen lapsenne mielessä.

VIRPI LÄHTEENMÄKI Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.