Kotimaisuutta ohjelmatuotantoon

Raija Kostis (Ksml 15.6.) esitti mielenkiintoisen ehdotuksen vanhusten omasta tv-kanavasta. Nyt kun uutta mediamaksua ollaan ajamassa läpi, tällainen ikäihmisille suunnattu ohjelmatuotanto tuntuisi olevan suorastaan Ylen velvollisuus. Mutta ehkä Ylen surkean rahatilanteen vuoksi sen toteuttaminen on hankalaa.

Olisikohan maassamme tilaa uudelle valtakunnalliselle kaupalliselle kanavalle, jolla esitettäisiin ainoastaan kotimaassa tuotettuja ohjelmia, ei lainkaan ulkomailta ostettuja filmejä tai formaatteja? Sataprosenttinen kotimaisuusaste ei merkitsisi yltiöisänmaallisuutta, vaan pyrkimyksenä olisi suomalaisten media-alan ihmisten työllistäminen, kilpailun lisääminen ja sitä kautta tason nostaminen ohjelmatarjonnassa.

Totta kai amerikkalaiset ja britit tekevät tv-ohjelmia, joita kannattaa katsoa. Kotimaisen kanavan tarkoitus olisikin näyttää, mihin kaikkeen myös suomalaiset pystyvät. Tekemällä oppii.

Nykyiset globaalit ohjelmaformaatit ovat jo kuristamassa tv-alan toimijoiden luovuutta. Kekseliäisyys on luonnonvara, joka lisääntyy, kun sitä käyttää.

Ihan kaikista ei voi tulla Spede Pasasen kaltaisia viihteen monitaitureita, mutta varmasti nyky-Suomestakin löytyy lahjakkuuksia, jotka synnyttävät ohjelmaformaatteja omassa päässään, tarvitsematta jäljitellä muita.

Uuden tv-kanavan tarjonta pitäisikin saada mahdollisimman monipuoliseksi; ohjelmia olisi suunnattava kaikille väestöryhmille ja kaikenikäisille. Asiaohjelmia ja viihdettä pitäisi olla tasapuolisesti. Sketsit ja satiiri tuntuvat nykyisin olevan kuihtumassa tässä maassa - ainoa kukoistava huumorin laji on stand up -komiikka. Kotimaisen tv-huumorin alalla totisesti tarvittaisiin kilpailua.

Kotimaisen kanavan ohjelmatarjontaan voitaisiin ehkä sujuvasti sijoittaa myös vanhuksille suunnattua ohjelmaa, joka tosin ei välttämättä ole kaikkein suosituinta mainosaikaa. Toisaalta onhan meillä myös paljon ostokykyisiä vanhuksia ja runsaasti ikäihmisille suunnattuja tuotteita.

Kun Suomessa nykyisin koulutetaan paljon nuoria media-alalle, pitäisi heille myös tarjota töitä: ei inhimillistä pääomaa saa tuhlata. Saamme usein kuulla suomalaisten dokumenttien ja lyhytfilmien menestyksestä maailmalla, mutta nämäkin teokset jäävät enimmältään suurelle osalle suomalaisista tuntemattomiksi.

Tv on melkein ainut kanava, jonka avulla esimerkiksi dokumentit tavoittavat suomalaisyleisön. Myös tasokkaiden teatteriesitysten ja muiden mielenkiintoisten tapahtumien tuominen televisioon lisäisi niiden mainetta ja toisi lisätuloja tilaisuuden järjestäjille ja esiintyjille. Ja se soisi demokraattisen osallistumisoikeuden myös niille, jotka eivät itse pääse tapahtumapaikalle syystä tai toisesta.

Ymmärrettävää kyllä, nykyisin kotimaiset tv-ohjelmat ovat hiukan Helsinki- ja Tampere-keskeisiä. Tämäkin vinouma voitaisiin uuden tv-kanavan myötä oikaista.

Uuden kanavan toteutuksessa ongelmana ei varmaankaan olisi ammattitaitoisten työntekijöiden puute vaan rahoitus. Poliitikkomme ovat jo kohta vuoden verran ruikuttaneet surkeaa taloustilannetta ja kilpailleet synkistelyssä. Silti uskon, että ihan kaikilla suomalaisilla ei ole matti kukkarossa.

Ne, joilla rahaa on, tekisivät hyvän työn sijoittaessaan johonkin sellaiseen, mikä tarjoaisi työtä suomalaisille, ja jonka sekä aineellinen että henkinen tuotto jäisi tähän maahan. Sellainen sijoituskohde olisi uusi täysin kotimainen tv-kanava. Sitä paitsi juuri taantuman aikana ihmiset tarvitsevat tuhdin annoksen viihdettä ja unelmia vastapainoksi arjen ankeudelle.

MERJA PIRINEN Jyväskylä, Jyskä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.