Vain yksi lukio Jyväskylään

Keskisuomalainen on viime aikoina julkaissut koulujen paremmuusjärjestyksestä kertovia listoja. Viimeisin tähän sarjaan kuuluva oli kertomus siitä, millaisilla keskiarvoilla maakunnan eri lukioihin pääsi opiskelemaan. Samaan aikaan kaupunkimme pohtii lukioiden siirtämistä kuntayhtymään ja vastustavia ja puoltavia kantoja on luettavissa näillä palstoilla. Asian käsittelyssä en ole huomannut puututtavan oleelliseen: Mistä tosiasiassa kertovat eri lukioihin nyt otettujen opiskelijoiden keskiarvojen suuret erot?

Tutkija Matti Vesa Volanen kirjoitti aiemmin keväällä, että lukioihin haettaisiin vain yhdeltä luukulta. Tämän kyllä sitten muutamat lukioiden rehtorit ampuivat alas vedoten lakiin. Volanen on kuitenkin oikeassa. Asia hoituisi, jos Jyväskylässä olisi vain yksi lukio, johon haettaisiin. Tämä lukio toimisi alueellisesti hajautettuna yhtenäisin kehittämis-, johtamis- ja laatutavoittein. Näin voitaisiin uudestaan käynnistää toiminta myös Vaajakoskella ja Palokassa. Peruskoulun päättävien ei enää tarvitsisi alistua keväisin sairaaseen valintarulettiin.

Näin toimittaessa ei ole oleellista onko ylläpitäjänä Jyväskylä vai koulutuskuntayhtymä. Koulutuskuntayhtymään siirtoa vastustaville kuitenkin on todettava, että ei se demokratia siellä automaattisesti mihinkään karkaa. Kyllä sielläkin asioista yrittävät päättää poliitikot, vieläpä samat kuin kaupungillakin.

Ongelma on se, että päätöksiä tehdään pääasiassa taloudesta ja hallinnosta (koska raha on näiden poliitikkojen omaa, ei äänestäjän eikä palvelun käyttäjän eli opiskelijan). On totta myös, että isona organisaationa kuntayhtymälläkin on hallinnon virtaviivaistamisen tauti, jolloin erilaisuus on kiellettyä ja valta keskittyy. Mutta näinhän se on Jyväskylän kaupungissakin.

Normaalikoulun lehtori pelkäsi myös kirjoituksessaan lukion asettamista kuntayhtymässä liikelaitoksen kahleisiin. Entisenä rehtorina ja liikelaitoksen johtajana voin lohduttaa: Juuri liikelaitosmuodon avulla oppilaitoksen omista peruslähtökohdista johdettu kehittämistyö jotenkin mahdollistetaan ison organisaation sisällä.

Tärkeintä olisi nyt kuitenkin lopettaa järjestelmä, joka mahdollistaa saman kaupungin eri lukioiden erilaisen laatukuvan ja koulutuksellisen epätasa-arvon kasvamisen. Yhteen lukioon siirtyminen, riippumatta siitä kuka on ylläpitäjä, on välttämätöntä.

Kuntayhtymään siirtyminen olisi kuitenkin mahdollistajana uuden askeleen ottamiseksi yhtenäisemmän keskiasteen rakentamiseksi. Olisi uskallettava vihdoin tunnustaa, ettei nuoria ihmisiä saa jakaa yleissivistyneisiin ja ammattisivistyneisiin. Ihmisellä on oikeus sivistykseen.

MIKAEL ELGLAND rehtori, emeritus Jyväskylä, Vaajakoski

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.