Kestävä jätehuolto on uhattuna

Valtakunnallisessa jätesuunnitelmassa, jonka valtioneuvosto hyväksyi viime vuonna, esitetään toimia, joilla edistetään luonnonvarojen järkevää käyttöä, kehitetään jätehuoltoa sekä ehkäistään jätteistä aiheutuvia ympäristö- ja terveyshaittoja.

Suunnitelmassa painotetaan myös jätteiden kierrätystä hyötykäyttöön. Suunnitelma sisältää Suomen jätehuollon tavoitteet vuoteen 2016 sekä keskeiset toimet niiden saavuttamiseksi.

Jämsäläisille mielenkiintoinen ja hyvä uutinen on se, että me täällä Sisä-Suomessa ylitämme jo nyt asetetut tavoitteet. Kaatopaikalle päätyvän jätteen osalta on asetettu 20 prosenttia valtakunnallinen tavoite, joka Jämsässä alitetaan jo nyt reilusti.

Syntypistelajittelu ja korkealaatuinen jätteen prosessointitapa sopimusperusteisen kierrätysyrittäjän toimesta, jossa kierrätyskelpoinen materiaali ohjataan hyötykäyttöön, toimi seutukunnalla kustannus ja ympäristötehokkaasti ja on siis pitkäaikainen esimerkki kestävän kehityksen jätehuollosta.

Muu Suomi voisi ottaa oppia Jämsän mallista, mutta esteenä on Jätelaitosyhdistyksen (kuntien jätehuolto) nuiva suhtautuminen sopimusperusteiseen jätehuoltoon (yksityiset kierrätysyritykset). Tämä kollektiivinen kuntien Jätelaitosyhdistys aikoo ottaa monopoliaseman valtakunnassa. Se on saanut kohtuutonta jalansijaa jätelain uudistuksessa ja se on perusteettomasti vaatinut sopimusperusteisen jätehuollon lopettamista.

Sen käytäntö, että kaikki jäte tuhotaan polttamalla tai haudataan maahan, on vastoin EU:n ja kansallisia periaatteita. Sen uho, joka käy ilmi heidän kotisivuiltaan, yksityisen yrittämisen lopettamiseksi, on vastoin elinkeinon harjoittamisesta säädettyä lakia. Kaiken lisäksi ympäristöministeriö ja ympäristökeskukset myötäilevät tätä vieraanvaraista julkista laitosta.

Sopimusperusteinen kierrätysyritystoiminta tarvitsee nyt puolueetonta arviointia ja tukea perusteettoman painostuksen alla. Suomen jätehuolto on muutoin ohjautumassa ohi valtioneuvoston asettamista tavoitteista. Jätelaitosyhdistyksen monopoliasema johtaisi myös kustannustason nousuun.

ESKO JÄRVENPÄÄ ympäristölautakunnan jäsen, kaupunginvaltuutettu (SSP) Jämsä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu