Lähtökohta on koko maan puolustaminen

Eduskunnan puolustusvaliokunta on yksimielisesti linjannut turvallisuus- ja puolustuspoliittista selontekoa varten kolme keskeistä maanpuolustuksemme kulmakiveä. Ne ovat koko maan puolustaminen, yleinen asevelvollisuus ja näiden tarvitsema varuskuntarakenne.

Mielestäni juuri näin pitää ollakin. Lähtökohtana koko maan puolustaminen merkitsee sitä, että jokaista Suomen kansalaista, jokaisen kotia ja jokaisen kotiseutua valmistaudutaan puolustamaan.

Koska Suomi on laaja maa, jolla ovat pitkät maarajat sekä merkittävästi myös merirajaa ja näitä yhteensä vastaavat ilmapuolustuksen rajat, tarvitaan myös paljon ihmisiä puolustamaan Suomea. Tämä tapahtuu siten, että kansa kouluttaa yleisen asevelvollisuuden avulla itsensä puolustustaitoiseksi.

Kun koulutus on saatu ja sitä pidetään yllä reservin kertausharjoituksilla, Suomella on itse taito ja maailman paras tahto juuri oman maan ja kansan puolustamiseen. Lopulta vain suomalaiset itse tahtovat puolustaa tätä maata. Kukaan muu ei olisi tähän pyyteettömästi valmis.

Varuskunnat ovat erityisesti koulutuspaikkoja, jotta kansamme saa taidot maan puolustukseen. Valtion tehtävä on pitää huoli tähän tarvittavista resursseista.

Maanpuolustus on kokonaisuus, josta päätämme demokraattisesti itse. Näin ei olisi, jos olisimme ostopalvelujen varassa.

Suomen puolustaminen ei ole millään tavoin realistista ns. palkka-armeijan avulla, se olisi aivan riittämätön koko Suomen puolustamiseen eikä onnistuisi edes pääkaupunginkaan puolustamisessa.

Jos haluttaisiin riittävän suuri palkka-armeija, se olisi taloudellinen mahdottomuus. Rahaa tarvitaan näet terveydenhoitoon, sosiaalitoimeen, koulutukseen jne. eli muihin välttämättömiin menoihin.

Asevelvollisuus on erittäin halpa mutta samalla myös tehokas tapa maanpuolustuksen perustana. Jos siirryttäisiin ns. valikoivaan asevelvollisuuteen, emme ensinnäkään saisi enää uskottavan puolustuskyvyn edellyttämää määrää joukkoja.

Toiseksi asevelvollisuus ei enää yhdistäisi kansakuntaa, emme saisi parhaita henkilöitä kantahenkilökuntaan tai rauhanturvaamistehtäviin. Voisi muodostua eräänlainen "ramboarmeija", jollaisia on maailmalla ja joiden olemus ei vastaa kansan oikeudentajua. Tällaisten kokeilujen tuloksia on nähtävissä maailmalta, liekö ainutkaan tehtävä onnistunut näiltä armeijoilta?

Voimme luottaa turvallisuuteemme niin kauan kun päätämme siitä itse ja olemme valmiit myös tarvittaessa toimimaan itse. Maanpuolustus ei ole ostopalvelun asia eikä se saa olla ulkopuolisten päätännässä tai vieraiden varassa.

LAURI OINONEN kansanedustaja (kesk) Keuruu

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu