Liikuntasalivuokrat tasa-arvoisiksi

Maaliskuun 2009 alusta Jyväskylän kaupunki on asettanut yhdistykset eriarvoiseen asemaan laskuttaessaan salivuokria, yhdistyksestä riippuen, erisuuruisina. Kaupunginvaltuusto on päättänyt olla perimättä alle 18-vuotiailta jyväskyläläisissä liikuntaseuroissa harrastavilta lapsilta ja nuorilta harjoitusvuoromaksuja.

Muut yhdistykset maksavat tuntivuokraa kohderyhmän iästä riippumatta 12e - 18e. Mielestämme vuokrien suuruutta ei voi määrittää yhdistyksen, vaan toiminnan mukaan. Tällä hetkellä kaksi eri yhdistystä voi tarjota samaa toimintaa lapsille Jyväskylän kaupungin avustaessa vain toisen yhdistyksen toimintaa.

Liikunta on loistava lapsen kokonaiskehitystä tukeva harrastus. Uusilla salivuokrilla Mannerheimin Lastensuojeluliiton paikallisyhdistykset joutuvat nostamaan ensi syksyn liikuntakerhojen hintoja niin paljon, että varsinkin perheissä, joissa on useampia lapsia, maksut nousisivat osalle liian korkeiksi.

Käytännössä salivuokrien tasa-arvoistaminen tarkoittaisi sitä, että voisimme tarjota lapsiperheille vielä enemmän erilaisia liikunnallisia kerhoja. Lisäksi voisimme laskea kerhomaksuja, joka taas mahdollistaisi useamman perheen osallistumisen toimintaan. Jyväskylän kaupungin MLL:n paikallisyhdistykset liikuttavat viikottain useita satoja lapsia vanhempineen. Esimerkiksi Tikkakosken yhdistys järjesti kaudella 2008-2009 yhteistyössä muiden paikallisten toimijoiden kanssa 15 liikuntakerhoa, joissa oli viikoittain mukana yli 200 lasta.

Säynätsalon yhdistys taas liikutti 560 kerhokäyttökertaa lapsia viimevuoden aikana. Kerhot ovat merkittävä osa yhdistysten toimintaa. Onko oikeudenmukaista tukea vain urheiluseurojen järjestämää lasten ja perheiden liikkumista?

Jyväskylän kaupunginstrategiassa todetaan, että yhteistyöllä kolmannen sektorin kanssa kootaan voimavaroja turvaamaan kuntalaisten hyvinvointia ja ehkäisemään huono-osaisuutta. Eikö näin tiukan taloudellisen tilanteen aikana olisi erityisen tärkeää antaa yhdistyksille mahdollisuus järjestää toimintaa sellaiseen hintaan, johon kaikilla perheillä olisi varaa?

Uuden Jyväskylän erittäin mallikkaasta päätöksestä salivuokra-asioissa on tulossa huono käytännön toteutus, jos vain osa yhdistyksistä saa alennuksen. Toivomme, että liikuntalautakunnalta löytyy viisautta asettaa kaikki uuden Jyväskylän yhdistykset samanarvoiseen asemaan. Me kaikki teemme osaltamme arvokasta ja ennaltaehkäisevää työtä lasten ja nuorten hyväksi. Toivottavasti saamme siihen myös tasapuoliset toimintaedellytykset.

Mannerheimin Lastensuojeluliiton tavoitteena on tarjota toimintaa kaikille perheille heidän taloudellisesta tilanteestaan riippumatta. Yhdistykset eivät tavoittele toiminnallaan tuottoa, vaan varat ohjataan lasten ja nuorten sekä lapsiperheiden hyväksi.

NIINA KOIVUNIEMI, psta Mannerheimin lastensuojeluliiton seitsemän Jyväskylän paikallisyhdistystä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.