Avaintekijät ilmaston vaihtelussa

On ollut varsin mielenkiintoista havaita, miten viime vuosina keskustelu ihmisen aiheuttamaksi väitetystä ilmaston lämpenemisestä on kiihtynyt entisestään samalla, kun lämpötilamittausdata niin valtameristä kuin ilmakehästäkin osoittaa viilenevää trendiä. IPCC:n ilmastoennusteiden mukaan lämpenemisen pitäisi edelleen jatkua, vaikka tosiasia on, että lähes kymmeneen vuoteen ei ole enää lämmennyt.

Äskettäin Tromssassa pidetty kokous osoitti, kuinka Al Gore ja kumppanit yrittävät epätoivoisesti ylläpitää myyttiä ihmisen aiheuttamasta ilmaston lämpenemisestä maalailemalla yhä hurjempia uhkakuvia maapalloa uhkaavista katastrofeista.

Todellisuus on kuitenkin se, että aurinko, valtameret (lämmön varastoijina) ja vesihöyry (ilmakehän yleisin ja voimakkain ns. kasvihuonekaasu) ovat merkittävimmät maapallon ilmastoon vaikuttavat tekijät.

Hiilidioksidin (CO2) rooli, ja varsinkin ihmisen toiminnoista peräisin olevan, on vähäinen. Hiilidioksidin kokonaismäärä ilmakehässä on nykyisin noin 385 ppm eli vain vajaat neljä sadasosaa yhdestä prosentista. Siitäkin valtaosa on peräisin maapallon omista prosesseista. Vesihöyryn osalta sensijaan puhutaan aivan toisista suuruusluokista. Vesihöyryn määrä ilmakehässä on keskimäärin noin yksi prosentti (vaihteluväli 0,3-3 prosenttia).

1980 ja 1990 luvuilla tapahtunut lämpeneminen osui yksiin lyhyiden ja voimakkaiden aurinkoaktiivisuusjaksojen kanssa (vrt. syklit 21-22). Juuri päättymässä oleva aurinkosykli 23 venyikin sitten jo poikkeuksellisen pitkäksi ja sen loppuvaiheessa vuodesta 2003 lähtien maapallon ilmastossa on alkanut näkyä viilenemisen merkkejä.

Astrofyysikkojen mukaan tulevista aurinkosykleistä (24-27) odotetaan intensiteetiltään alhaisia ja kestoltaan pitkiä. Havaittu, todennäköisesti jo alkanut muutos kohti pitempiaikaista heikompaa aktiivisuutta merkitsee sitä, että myös valtameriin varastoituu tulevina vuosikymmeninä vähemmän lämpöä ja näiden tekijöiden yhteisvaikutuksesta ilmasto viilenee jatkossa, todennäköisesti ainakin seuraavat 30-70 vuotta.

JUKKA TIMPERI FM, Geologi Kannusjärvi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.