Nuorten syrjäytyminen on ehkäistävissä

Nuorten asema työmarkkinoilla on aikuisväestöä monimuotoisempi ja vaihtelevampi. Määrä- ja osa-aikaisten työsuhteiden lisääntyminen tuovat epävarmuutta nuorten asemaan. Nuorisotyöttömyyden hoitoon ja syrjäytymisen ehkäisyyn tarvitaan hallinnonalojen välistä yhteistyötä. Kaikilla erilaisilla nuorten itsenäistymistä tukevilla toimilla on nuorten syrjäytymistä ehkäisevää vaikutusta. Opintososiaaliset etuudet, mahdollisuus saada kohtuuhintainen ensiasunto, koulutus- ja työharjoittelupaikkojen riittävä tarjonta sekä sosiaalista kansakäymistä edistävät harrastusmahdollisuudet ovat kaikki nuorten elinolojen kehittymisen kannalta myönteisiä tekijöitä.

Syrjäytymisen vastainen työ maksaa, mutta jokainen syrjäytynyt nuori maksaa yhteiskunnalle yli miljoona euroa inhimillisestä kärsimyksestä puhumattakaan. Paljon edullisempaa on, jos nuori on fyysisesti, henkisesti ja sosiaalisesti terve, opiskelu- ja työkykykyinen verrattuna tilanteeseen, jossa hän on syrjäytynyt.

Nuorisotyöttömyyden lääkkeiksi tarvitaan työvoimakoulutusta, palkkatuettua työtä sekä hyvin organisoitua neuvonta- ja ohjauspalveluja, joiden lisäksi on panostettava harjoittelupaikkojen tukemiseen.

Nuorisotyöttömyyden ratkaiseminen vaatii laaja-alaista yhteistyötä sekä koko työllisyysajattelun uudistamista.

Työttömyyteen voi liittyä syrjäytyneisyyttä, mielenterveysongelmia sekä muita elämänhallintaa vaikeuttavia tekijöitä. Pelkkä työttömyys ei enää kelpaa ongelman määreeksi, vaan keskeistä on työttömänä olemisen tavat, joihin tulee pystyä vastaamaan monialaisesti.

TOUKO AALTO EU-vaaliehdokas (vihr.) Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.