Päätökset selkeiksi

Jyväskylän kaupunginvaltuuston kokouksessa teimme äskettäin hyvin sekavan ja lopulta myös valtuuston työjärjestyksen vastaisen päätöksen Kirkkopuiston kaavasta. Olen käynyt tiivistä keskustelua asiasta sekä kaupungin virkamies- että luottamushenkilöjohdon kanssa sekä konsultoinut Kuntaliiton johtavaa lakimiestä, Heikki Harjulaa.

Selväksi on käynyt, että valtuuston puheenjohtaja on tulkinnut kaupunginvaltuuston työjärjestystä virheellisesti asettaessaan kaavapäätöksen äänestysjärjestystä. Olen esittänyt, että valtuusto itse oikaisisi päätöksen seuraavassa kokouksessaan, jotta vältymme asian pitkittymiseltä ja hallinto-oikeuskäsittelyltä, mihin virheellinen päätös ilman muuta muutoin johtaa. Kaupunginjohdon vastaus on ollut, että päätös on tehty laillisessa järjestyksessä, valtuuston itse hyväksyessä asetetun äänestysjärjestyksen.

Kysyn nyt, onko meillä Jyväskylän kaupunginvaltuutetuilla selkärankaa ja maalaisjärkeä niin paljon, että myönnämme ja korjaamme itse omat virheemme, ilman että siihen tarvitaan oikeusasteiden käsittelyä? Kuntaliiton johtavan lakimiehen viesti minulle oli, että pohjaesityksen kokonaan hylkäämistä tarkoittava esitys on oltava aina mukana viimeisessä äänestyksessä.

Harjula on itse laatinut Kuntaliiton mallisäännön, joka on täsmälleen samanlainen kuin Jyväskylän kaupungin vastaava sääntö. Pitkän linjan kunnallisakimies Harjula tietää siis, mistä puhuu. Ja nyt on kyse ainoastaan siitä, onko meillä - niin virkamiehillä kuin poliitikoillakin - kanttia myöntää, että päätöksentekomme vaatii enemmän tarkkuutta.

Demokratian pelisäännöt kertovat, että enemmistön kanta voittaa aina, mutta sen lisäksi myös lopputulemaan päätyneen prosessin täytyy olla laillisuustarkastelun kestävää. Lisäksi sen tulisi parhaassa tapauksessa olla myös niin läpinäkyvä, että peruskoululaisetkin voivat saada selkoa, miten kunnallispäätös on syntynyt. Mielestäni olemme jo aivan liikaa punnituttaneet "harmaita päätöksiä" hallinto-oikeudella ja kuntalaiset ansaitsevat parempaa politiikkaa.

ANNA AUTERE kaupungin valtuutettu (sit. vihr.) Jyväskylä

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.