Vanhuksille tulisi perustaa kokonaan oma tv-kanava

Televisiossa on nykyisin useita erikoiskanavia suhteellisen pienille katsojaryhmille, on Liviä, Jimiä ja useimmat muutkin kanavat täynnä nuoria kiinnostavaa (?) kevyttä ulkomaista viihdettä, elämäntapaohjelmia ja urheilua.

Mutta on olemassa suuri, nopeasti kasvava määrä ihmisiä, jotka kyllä istuvat paljon tv:n ääressä, mutta eivät ymmärrä vieraita kieliä tai osaa/ ennätä/ halua lukea tekstejä.

Ehdotukseni on että perustetaan lähinnä vanhuksille, joista osa on enemmän tai vähemmän dementoituneita, oma kanava. Se ei tulisi edes kalliiksi. Uusintoja saisi olla, pitäisikin.

Kotimaista ohjelmaa saisi tulla koko tv:n olemassaoloajalta. Filmejä, muisteluksia, musiikkiohjelmia, tietokilpailuja, yhteislaulua. Muistisairaat ihmiset nauttivat lauluista ja mukana laulamisesta, ihmeen usein he muistavat vanhojen iskelmien, koululaulujen, virsien sanat, vaikka nykyhetken asiat ovat sekaisin mielessä.

Kyseisellä kanavalla voisi olla muutama mukavasti jutteleva, vähitellen tutuksi tuleva kuuluttaja. Suomenkielisiä asiaohjelmiakin voisi olla välissä; uutisia, vanhusten asioita, terveyttä, luontoa yms. käsitteleviä.

Minulla itselläni on dementoituva äiti, olen ollut vanhainkodeissa työssä ja olen itsekin kohta vanhus, tiedän mistä puhun. Monelle vanhalle tai sairaalle aika on pitkä, hoitajilla on kiire, omaiset käy liian vähän. Laitoksissa ja muussa yhteisasumisessa näiden ohjelmien yhdessä katsominen olisi halpa, helposti toteutettava sosiaalinen tapahtuma. Ohjelmistossa pitäisi olla säännöllisyyttä että ne voitaisi suunnitella päivä- tai viikko-ohjelmaan.

Nyt puhutaan uudesta media maksusta. Sillä pyritään estämään ilmaiseksi katsominen. Vanhat ihmiset eivät yleensäkään yritä lastaa maksuistaan, vaikka raha onkin tiukalla.

Meillä Jyväskylässä on erittäin hyvää työtä tekevä, asialleen omistautunut vanhusasiavaltuutettu. Sinun sanallasi voisi olla painoarvoa tätä asiaa ajettaessa.

Nythän vahvasti suositaan kotona asumista mahdollisimman pitkään. Tällainen tv-kanava voisi olla suuri tuki asialle.

RAIJA KOSTIS Jyväskylä, Palokka

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.