Optiojärjestelmistä

Toistuvasti luen Keskisuomalaisen "pikkupaloista" minuun kohdistettuja tölväisyjä Fortumin optioista ja muista palkitsemistavoista. En hyväksy niitä.

Optiojärjestelmät, jotka ovat viiden vuoden aikana olleet esillä ja tuottaneet saajilleen kymmeniä miljoonia euroja, oli tehty ennen ministeriksi tulemistani. Nyt esille tulleet osakepalkkiosopimukset oli vastaavasti tehty Fortumissa joulukuussa 2002, eli nekin kuukausia ennen kuin tulin omistajapohjauksesta vastaavaksi ministeriksi.

Kesällä 2003 käynnistin toimet, joilla optiosopimusten tekeminen kaikissa muissakin valtionyhtiöissä lopetettiin, eikä niitä sanotuissa yhtiöissä ole sen jälkeen tehty. Varmimmaksi vakuudeksi muistutettakoon, ettei esimerkiksi mediassa silloin vielä vaadittu optioiden lopettamista. Päinvastoin, minua kritisoitiin optiovastaisuudestani.

Valtionyhtiöiden johdon palkitsemisohjeissa ensin vuonna 2004 määriteltiin osakkeilla palkitsemisen pelisäännöt. Niitä oli tarpeen tarkistaa vielä vuonna 2006. Näillä ohjeilla tai millään muillakaan keinoin ei, enempää oikeuskanslerin kuin eduskunnan enemmistönkään mukaan, voitu leikata jälkikäteen aikaisemmin tehtyjä "onnettomia optioita". Sen sijaan noiden päivämäärien jälkeen tehtyihin palkitsemisratkaisuihin ohjeilla on voitu vaikuttaa ja pitää vuodesta 2004 ja vielä tiukemmin vuodesta 2006 lähtien valtionyhtiöiden palkitseminen hallinnassa.

Vanhoihin ja kohtuuttomiin optio- tai osakepalkkio-ohjelmiin minun toimillani ei voitu enää vaikuttaa.

MAURI PEKKARINEN elinkeinoministeri (kesk.)

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.